Karfiolový týždeň

NETKY.SK • 9 Október 2017, 09:00 • 2 min
Karfiolový týždeň

BRATISLAVA - Karfiol patrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu. Je ľahko stráviteľný, obsahuje množstvo živín a navyše sa pripravuje veľmi ľahko na akýkoľvek spôsob.

slovakia

left justify in out

Zapekaný karfiol so šunkou a syrom

 

Suorviny: 1 karfiol, 100g šunky, 100g tvrdého syra, 200g kyslej smotany, 100ml mlieka, 2 vajcia, olej, trocha strúhanky, trošku masla, soľ, vegeta

 

Príprava receptu: Karfiol povaríme v osolenej vode do polomäkka, vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho rozoberieme na ružičky. Formu na zapekanie vymažeme olejom, vysypeme strúhankou a na dno poukladáme uvarený karfiol. Šunku nakrájame na pásiky, syr nastrúhame nahrubo a posypeme tým karfiol. V mlieku rozhabarkujeme vajcia, smotanu, pridáme soľ, vegetu a zalejeme pripravený karfiol. Vrch posypeme strúhankou a necháme zapiecť na 180°C na 30 minút.

 

obrazok

 

Krémová karfiolová polievka

 

Suroviny: 4 - 5 ružičiek karfiolu, 1 mrkva, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 4-5 menších zemiakov, olivový olej, šľahačková smotana, 1 kocka syrokrému, hovädzí bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať

 

Príprava receptu: V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Karfiolové ružičky umyjeme, rozoberieme na menšie kúsky a pridáme k cibuli a mrkve. Zalejeme horúcou vodou, približne 4 cm nad opraženú zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak, bujón a soľ. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Potom polievku odstavíme a rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Pridáme smotanu, syrokrém, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, prípadne dochutíme soľou a vegetou. Všetko spolu ešte raz prevaríme.

 

obrazok

 

Karfiolová nátierka so šunkou

 

Suroviny: uvarený karfiol, šunku, čerstvý petržlen, soľ, čierne mleté korenie, majonézu

 

Príprava receptu: Uvarený vychladnutý karfiol scedíme. Vidličkou roztlačíme. Pridáme na kocky nakrájanú šunku, nasekaný petržlen, majonézu. Jemne osolíme a okoreníme. Dôkladne zamiešame a odložíme do chladničky.

 

obrazok

 

Karfiolové placky

 

Suroviny: 1 stredne veľký karfiol, 2-3 vajíčka, 3 PL hrubej múky, soľ, korenie

 

Príprava receptu: Karfiol vyumývame, uvaríme v osolenej vode do mäkka a potom na drobučko pokrájame. Vajíčka si rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok si urobíme sneh a žĺtka si pridáme ku karfiolu, pridáme preosiatu múku, korenie a soľ. Do masy vmiešame zľahka sneh. Lyžicou formujeme malé placky, ktoré vysmážame na rozpálenom oleji.
 

obrazok

 

Falošná karfiolová treska

 

Suroviny: 1 karfiol, 4 vajíčka uvarené na tvrdo, 2 uvarené mrkvy, 1 cibuľa, 5 ks sterilizovaných uhoriek

Nálev: 300 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 1 PL dijonskej horčice, mleté korenie, soľ, olivový olej, nálev z uhoriek, citrónová šťava

 

Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode, potom ho nahrubo nastrúhame. Uvarenú mrkvu postrúhame na jemno, spolu s uhorkami. Nakoniec pridáme nahrubo nastúhané vajcia. Jogurt alebo smotanu, horčicu, citrónovú šťavu zmiešame, podľa potreby rozriedime vodou zo sterilizovaných uhoriek. Pridáme do karfiolovej zmesi a premiešame, podľa chuti pridáme soľ, korenie a trošku olivového oleja.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies