Zapekaný karfiol so šunkou a syrom
Suorviny: 1 karfiol, 100g šunky, 100g tvrdého syra, 200g kyslej smotany, 100ml mlieka, 2 vajcia, olej, trocha strúhanky, trošku masla, soľ, vegeta
Príprava receptu: Karfiol povaríme v osolenej vode do polomäkka, vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho rozoberieme na ružičky. Formu na zapekanie vymažeme olejom, vysypeme strúhankou a na dno poukladáme uvarený karfiol. Šunku nakrájame na pásiky, syr nastrúhame nahrubo a posypeme tým karfiol. V mlieku rozhabarkujeme vajcia, smotanu, pridáme soľ, vegetu a zalejeme pripravený karfiol. Vrch posypeme strúhankou a necháme zapiecť na 180°C na 30 minút.

Krémová karfiolová polievka
Suroviny: 4 - 5 ružičiek karfiolu, 1 mrkva, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 4-5 menších zemiakov, olivový olej, šľahačková smotana, 1 kocka syrokrému, hovädzí bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať
Príprava receptu: V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Karfiolové ružičky umyjeme, rozoberieme na menšie kúsky a pridáme k cibuli a mrkve. Zalejeme horúcou vodou, približne 4 cm nad opraženú zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak, bujón a soľ. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Potom polievku odstavíme a rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Pridáme smotanu, syrokrém, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, prípadne dochutíme soľou a vegetou. Všetko spolu ešte raz prevaríme.

Karfiolová nátierka so šunkou
Suroviny: uvarený karfiol, šunku, čerstvý petržlen, soľ, čierne mleté korenie, majonézu
Príprava receptu: Uvarený vychladnutý karfiol scedíme. Vidličkou roztlačíme. Pridáme na kocky nakrájanú šunku, nasekaný petržlen, majonézu. Jemne osolíme a okoreníme. Dôkladne zamiešame a odložíme do chladničky.

Karfiolové placky
Suroviny: 1 stredne veľký karfiol, 2-3 vajíčka, 3 PL hrubej múky, soľ, korenie
Príprava receptu: Karfiol vyumývame, uvaríme v osolenej vode do mäkka a potom na drobučko pokrájame. Vajíčka si rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok si urobíme sneh a žĺtka si pridáme ku karfiolu, pridáme preosiatu múku, korenie a soľ. Do masy vmiešame zľahka sneh. Lyžicou formujeme malé placky, ktoré vysmážame na rozpálenom oleji.

Falošná karfiolová treska
Suroviny: 1 karfiol, 4 vajíčka uvarené na tvrdo, 2 uvarené mrkvy, 1 cibuľa, 5 ks sterilizovaných uhoriek
Nálev: 300 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 1 PL dijonskej horčice, mleté korenie, soľ, olivový olej, nálev z uhoriek, citrónová šťava
Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode, potom ho nahrubo nastrúhame. Uvarenú mrkvu postrúhame na jemno, spolu s uhorkami. Nakoniec pridáme nahrubo nastúhané vajcia. Jogurt alebo smotanu, horčicu, citrónovú šťavu zmiešame, podľa potreby rozriedime vodou zo sterilizovaných uhoriek. Pridáme do karfiolovej zmesi a premiešame, podľa chuti pridáme soľ, korenie a trošku olivového oleja.

Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.