Biden o Putinovi: Jeho tundra horí. Má vážne, vážne klimatické problémy a je mĺkvy k snahe niečo urobiť

NETKY.SK • 4 November 2021, 08:15 • 2 min
Biden o Putinovi: Jeho tundra horí. Má vážne, vážne klimatické problémy a je mĺkvy k snahe niečo urobiť

MOSKVA - Joe Biden rázne skritizoval Putinovu neúčasť na klimatickej konferencii OSN (COP26) v škótskom Glasgowe. Kremeľ však túto kritiku odmietol a vrátil podobný úder.

slovakia

left justify in out

"Jeho tundra horí, doslova horí tundra. Má vážne, vážne klimatické problémy a je mĺkvy k snahe niečo urobiť," povedal v utorok Biden o Putinovi a lesných požiaroch, ktoré toto leto zasiahli ruskú Sibír.

 

img

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v stredu uviedol, že Moskva nesúhlasí s Bidenovými slovami. Povedal, že ruská delegácia sa na klimatickom summite aktívne zúčastnila. "Cieľom ruských klimatických opatrení nie je byť viazaný na nejakú udalosť... Samozrejme, nebagatelizujeme význam podujatia v Glasgowe, ale kroky Ruska sú konzistentné, vážne a dobre premyslené," poznamenal hovorca Kremľa.

 

Prečítajte siVIDEO: Zuzana Čaputová: Planéte hrozí nezvratná devastácia

 

"Tundra skutočne horí... Nezabudnime však, že lesy horia v Kalifornii, v Turecku a v iných krajinách. Toto sú dôsledky klimatických zmien, ktorým čelíme, a Rusko do určitej miery čelí vážnejším výzvam," zdôraznil Peskov. Podľa jeho slov má Moskva "veľmi zodpovedný postoj" pokiaľ ide o riešenie klimatických zmien  a má "konkrétne pracovné plány".

 

img

 

"S najväčšou pravdepodobnosťou toto všetko nebolo oznámené prezidentovi USA, keď hovoril o neúčasti Ruska," uzavrel hovorca Kremľa.

 

Klimatický summit OSN (COP26) v škótskom Glasgowe sa koná od 31. októbra a potrvá do 12. novembra, a to za účasti 120 hláv štátov a približne 25 000 delegátov. Táto konferencia má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií.

 

Možno vás zaujme: Vážna situácia na ukrajinských hraniciach! Rusko opäť zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku

 

COP sa koná každoročne, tohtoročný summit sa však vníma ako kritický vo svetle nedávnej správy Medzinárodnej komisie pre zmenu klímy (IPCC). Vedci v nej vyzývajú na okamžité kroky v záujme dodržania cieľov Parížskej klimatickej dohody z roku 2015. V Parížskej dohode sa viac ako 190 krajín zhodlo na cieli udržať nárast globálnej priemernej teploty výrazne pod hranicou dvoch stupňov Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie, ako aj v úsilí o to, aby tento nárast neprekročil hranicu 1,5 stupňa Celzia.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies