Kaník: Smer má pri rokovaniach s opozíciou dvojaký prístup

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 16:02 • 2 min
Kaník: Smer má pri rokovaniach s opozíciou dvojaký prístup

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD má dvojaký politický prístup pri rokovaniach s opozíciou.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Strany SDKÚ-DS, KDH, SaS a hnutie OĽaNO navrhli ústavný zákon s cieľom stabilizovať dôchodkový systém na Slovensku. Smer-SD je pripravený o tomto návrhu rokovať, trvá však na jednotnom postoji opozície.
Návrh ústavného zákona totiž nepodporila strana Most-Híd. "Vyjadrujeme pripravenosť rokovať, trváme na jednotnom postoji celej opozície, keďže ide o závažný krok. Už pred rokom a pol sme opozícii predložili návrh téz. Namiesto jednotného postupu sa však roztrieštili, čo pretrváva dodnes," konštatoval ešte v piatok (28.2.) tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Kaníka toto vyjadrenie rezortu práce prekvapilo. "Smer-SD argumentuje, že opozícia nie je dohodnutá, pretože Most-Híd nie je podpísaný pod týmto návrhom zákona. Je veľmi zaujímavé počuť tento argument, práve teraz, keď na podanie ústavného zákona zo strany Smeru stačila dohoda s KDH, s jednou politickou stranou z opozície," upozornil pre TASR Kaník. Pripomenul tak dohodu Smeru-SD s kresťanskými demokratmi, ktorí spoločne predkladajú návrh ústavného zákona so zmenami v justícii a o ochrane manželstva. "V tomto prípade Smeru absolútne nevadí, že pod týmto návrhom zákona nie je podpísaná celá opozícia. Pritom vieme, že je to ušité horúcou ihlou a že je to súčasť prezidentskej kampane," tvrdí Kaník.
O obsahu právnej normy, ktorá má zastabilizovať dôchodkový systém, všetky politické strany rokujú už dva roky. Kaník pripustil, že počas rokovaní opozícia nebola nejednotná, čo ale považuje za prirodzené. "Keď rokujete o vážnej veci, je jasné, že na prvýkrát nedôjde k absolútnej zhode. Každý má svoje vlastné predstavy a cesta dopracovať sa ku kompromisu je cesta dlhých trpezlivých rokovaní. Nikdy sme nedospeli k bodu, že sme ukončili rokovania a nedohodli sme sa," dodal.

Opozičné strany chcú návrhom ústavného zákona dosiahnuť, aby sa odvod zamestnancov do druhého piliera zvýšil zo 4 % na minimálne 6 % hrubej mzdy. Obsahom právnej normy je tiež ústavné zakotvenie nadviazania dôchodkového veku na strednú dĺžku života. "Sme radi, že opozícia sa z veľkej časti stotožnila s naším návrhom téz, vrátane úpravy odvodov do druhého piliera v takej podobe, ako je nadstavený v zákone. Napriek tomu, že v minulosti toto nadstavenie kritizovali, dnes s ním zázračne súhlasia," reagoval na tento návrh rezort práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies