REPORTÁŽ: Vláda sa nepripravuje na tretiu vlnu pandémie, tvrdí opozičný Hlas-SD

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 18:09 • 2 min
REPORTÁŽ: Vláda sa nepripravuje na tretiu vlnu pandémie, tvrdí opozičný Hlas-SD

BRATISLAVA – Opozičná strana Hlas-SD dnes vládu vyzvala, aby nepremárnila leto a pripravila sa na príchod tretej vlny pandémie.

slovakia

left justify in out

Ako v úvode tlačovej besedy povedal Richard Raši, toto leto nápadne pripomína minulý rok,kedy súčasná vládna koalícia podcenila prípravy na druhú vlnu pandémie, ktorá Slovensko zasiahla na jeseň. 

 

 

Premárnené leto

„Vyzývame vládu, aby pracovala, robila a pripravovala sa na príchod tretej vlny pandémie,“ povedal Raši. Pripomenul, že počas minulej letnej sezóny sa vláda namiesto pandémie, venovala znižovaniu personálnych stavov vo verejnej správe namiesto toho, aby posilnila trasovanie kontaktov.

 

"Našim nemocniciam a ambulanciám chýbala stratégia a metodika. Chýbalo trasovanie, postupy, lieky a odporúčania, výsledkom čoho bolo 12-tisíc mŕtvych na covid a päťtisíc ďalších nadmerných úmrtí v porovnaní s inými rokmi na iné diagnózy,“ zhodnotil opozičný poslanec. 

 

Súvisiaci článok: Ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje na tretiu vlnu pandémie

 

Pomalé tempo očkovania

Raši skritizoval vládu aj za pomalé tempo očkovania počas jari tohto roka, kedy bolo ochotných podstúpiť vakcináciu najviac ľudí. Pripomenul aj spackaný nákup ruskej vakcíny Sputnik V, ktorý bol na Slovensko dovezený začiatkom marca ešte za bývalého ministra zdravotníctva Marka Krajčího.

 

Po jeho odchode z funkcie  používanie očkovacej látky pozastavil dočasne poverený minister financií a súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý nechal vakcínu preveriť Štátnym ústavom na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ten však pre nedodanie všetkej potrebnej dokumentácie z ruskej strany nevedel vyhodnotiť bezpečnosťúčinnosť Sputnika V.

 

Mesiace čakania a neistoty okolo neregistrovanej ruskej vakcína tak spôsobili výrazný pokles v ochote nechať sa zaočkovať práve touto očkovacou látkou. Zdôraznil, že postupný útlm a neochota podstúpiť vakcináciu je tiež výsledkom neustále klesajúcej dôvery ľudí vo vládu. 

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku už vypukla tretia vlna pandémie!

 

Vakcíny nie sú dostupné pre všetkých

Raši vláde vytkol aj to, že vakcína stále nie je dostupná v ambulanciách obvodných lekárov. Opozičný poslanec si myslí, že schválená novela o povinnosti preukazovať sa Covid pasmi v prípade zhoršenej epidemickej situácie, je výsledkom rezignovania vlády komunikovať s občanmi.

 

Tvrdí, že ide o metódu nátlakudiskriminácie smerom k nezaočkovanej populácii. „Potvrdením toho, že vláda zlyhala v očkovaní je aj fakt, že minister financií takmer dva mesiace zdržoval uvoľnenie financií na očkovaciu kampaň. Dnes už síce peniaze sú, ale kampaň stále nie je,“ zhodnotil Raši. 

 

Registráciu po každej návšteve zo zahraničia označil poslanec za zásadnú chybu. Na druhej strane kritizuje kontrolu pendlerov, ktorí žijú v prihraničných oblastiach alebo každodenne cestujú za prácou do susedných krajín. 

 

Zaujímalo by ho, ako sa bude kontrolovať dodržiavanie povinnej karantény a ako boli posilnené kapacity na trasovanie kontaktov na úradoch verejného zdravotníctva

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies