Kaník: Posledné slovo pri sudcoch má mať prezident

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 12:48 • 2 min
Kaník: Posledné slovo pri sudcoch má mať prezident

BRATISLAVA - Konečné rozhodnutie o tom, či sudca je, alebo nie je spôsobilý vykonávať svoju funkciu, by malo podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka prináležať osobe prezidenta a nie súdnej rade, ako to predpokladá novela ústavy Smeru-SD a KDH.

slovakia

left justify in out

Kaník dnes počas rozpravy k novele predložil pozmeňujúci návrh, aby o menovaní a odvolaní sudcov rozhodoval prezident na návrh súdnej rady. „Nevidíme žiadnu logiku, aby verdikt nad previerkou urobila súdna rada. Definitívne rozhodovanie dávame do rúk prezidentovi,“ konštatoval Kaník. Ak by konkrétna osoba mala pocit, že rozhodnutie prezidenta o jej nevymenovaní nie je spravodlivé, mohla by sa obrátiť na ústavný súd.

 

Exminister sociálnych vecí podporuje plošné previerky sudcov, ktoré mala v programovom vyhlásení aj vláda Ivety Radičovej. "Nedá sa to robiť selektívne," poznamenal. Kaník by sa nebránil ani návrhu, aby sudcovia mohli ísť aj na detektor lži. "Neexistuje zmena bez rizika. Uvedomuje si nepríjemnosti, ktoré sa s tým budú spájať pre dotknuté osoby, ale neurobiť nič znamená nechať systém tak," poznamenal Kaník na margo návrhu previerok spôsobilosti sudcov. 

 

SDKÚ-DS zároveň požaduje logické úpravy pri preverovaní sudcov. „Navrhujeme zmeny vo vykonávacom zákone v tom, čo sa bude preverovať. Chceme odstrániť gumové veci, kde na základe rôznych JPP a ohováračiek, ktoré sa ťažko dajú overiť, by mohla byť spochybnená povesť príslušného sudcu,“ povedal Kaník. Na druhej strane podľa neho SDKÚ-DS pritvrdzuje oblasť, ktorá hovorí o kontakte so zločineckým prostredím. „Zdá sa nám veľmi deravé hovoriť o majetkových a podnikateľských prepojeniach. Potrebné je doplniť priateľské a osobné kontakty, ktoré presahujú rámec pracovných povinností sudcu,“ uviedol. 

 

Právna norma Smeru-SD a KDH okrem iného oddeľuje funkcie šéfov súdnej rady a najvyššieho súdu a zavádza plošné previerky sudcovskej spôsobilosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies