Kaník: Minister práce by mal predložiť návrh na zmenu valorizácie dôchodkov

NETKY.SK • 24 November 2015, 11:45 • 2 min
Kaník: Minister práce by mal predložiť návrh na zmenu valorizácie dôchodkov

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) by mal predložiť vládny návrh novely zákona, ktorou sa upraví valorizácia dôchodkov v budúcom roku.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii ho na tento krok vyzval opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Ten síce predložil tiež návrh, ktorým sa má valorizácia upraviť, ale ako uviedol, parlament by o ňom nestihol rokovať v druhom čítaní, keďže do parlamentných volieb sa už nemá uskutočniť schôdza.

 

"Chcel by som vyzvať ministra Richtera, aby odložil svoje stranícke priority, aby sa vecne pozrel na daný problém a prišiel ešte na tejto schôdzi parlamentu s vládnou novelou zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Okamžite by zabezpečila, aby výška valorizácie nebola smiešnych 1,9 eura v budúcom roku," povedal Kaník s tým, že sumu, o ktorú sa zvýšia dôchodky, možno považovať za almužnu. "Je to veľmi malá suma, ktorá skôr ponižuje, ako poteší všetkých dôchodcov,“ skonštatoval opozičný poslanec.

 

Kaník predložil na aktuálnu schôdzu návrh zákona o sociálnom poistení, ktorým sa má valorizácia upraviť. Navrhuje v ňom zaviesť minimálnu hranicu, pod ktorú by nemohla klesnúť valorizácia starobných dôchodkov, a to na úroveň 3 %. Návrh by si mal podľa Kaníka minister práce osvojiť. "Či už zvolí 2 % alebo akúkoľvek inú čiastku, vždy by to dôchodcom garantovalo viac ako to, čo im súčasná vláda ponúka a dáva. Táto vláda má možnosť to zmeniť," dodal Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies