Africké dravé vtáky bojujú o prežitie. Čo ohrozuje ich existenciu?

NETKY.SK • 19 Február 2024, 11:50 • 2 min
Africké dravé vtáky bojujú o prežitie. Čo ohrozuje ich existenciu?

Ikonické africké dravé vtáky, vrátane orla dlhochvostého, afrického jastraba a tmavého jastraba spevavého, čelia kríze vyhynutia v dôsledku rastúcich hrozieb, uviedli medzinárodní vedci.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie svetových vedcov uverejnenej v časopise Nature Ecology & Evolution by 90 % zo 42 druhov afrických dravcov mohlo zaznamenať drastický pokles populácie, čo by ohrozilo rovnováhu ekosystému. Na základe prieskumov vykonaných v štyroch regiónoch Afriky sa v štúdii uvádza, že veľké dravé vtáky zaznamenali výrazný pokles v nechránených oblastiach, kde sú vystavené pytliactvu a odvetným útokom farmárov a pastierov.

Riaditeľka afrického programu medzinárodnej ochranárskej organizácie Peregrine Fund Darcy Ogada vyjadrila poľutovanie nad úbytkom majestátnych dravých vtákov na tomto kontinente, ktorý je spôsobený ľudskou činnosťou a zmenšovaním prirodzeného prostredia.

"Jeden z najznámejších afrických dravcov, hadožrút nohatý, je na pokraji vyhynutia," uviedla Ogada a vyzval na zdvojnásobenie úsilia s cieľom zabrániť ďalšiemu úbytku dravých vtákov na kontinente.

Vzhľadom na nespočetné hrozby, ktorým čelia charizmatické druhy orlov a supov v Afrike, vrátane straty ich prirodzeného prostredia a otráv, by mohli do druhej polovice tohto storočia vyhynúť na väčšine nechráneného územia kontinentu, poznamenali vedci.

Výskumníci poukázali na prudký pokles počtu dravcov, ktoré sú v súčasnosti zaradené do kategórie "najmenej ohrozených" v celosvetovom Červenom zozname ohrozených druhov, vrátane orla Wahlbergovho, orla dlhochvostého, jastraba afrického a orla hnedého.

Hlavný autor štúdie Phil Shaw uviedol, že od 70. rokov minulého storočia sa veľká časť afrických lesov a saván zmenila na poľnohospodársku pôdu, čím sa zvýšil tlak na populáciu dravcov.

Shaw zdôraznil potrebu rozšíriť chránené územia kontinentu a zmierniť tlak na dravé vtáky, ktorých prínos pre ekosystém a ľudské zdravie je obrovský. Okrem otravy pastiermi a pytliakmi africké dravce zápasia aj so zmenšovaním hniezdnych lokalít a zásob potravy, úrazmi elektrickým prúdom a kolíziami s veternými turbínami, uviedli výskumníci.

Výskumníci konštatovali, že pokles populácie dravcov bol v západnej Afrike dvakrát vyšší ako v iných častiach kontinentu, a dodali, že niektoré dravce, ako napríklad orol Beaudouinov, ktorý pochádza zo západnej Afriky, miznú do zabudnutia.

Spoluautor štúdie z Fondu sťahovavého vtáka a Národného múzea Kene Martin Odino zdôraznil, že kľúčom k posilneniu ochrany afrických dravých vtákov bude vzdelávanie miestnych komunít, tvorcov politík a správcov voľne žijúcich živočíchov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies