Boh nechce, aby si bol rohožkou

NETKY.SK • 7 Október 2020, 06:43 • 2 min
Boh nechce, aby si bol rohožkou

Ak kresťanstvo nie je správne pochopené, narobí to len problém a prispeje k pokrivenej predstave o Bohu.

slovakia

left justify in out

Pravdaže, ak napíšem slovo kresťan, nemám na mysli človeka chodiaceho každú nedeľu do kostola. Niežeby nebola návšteva cirkvi dôležitá, naopak, v Biblii sa opakuje, aby sa neopúšťalo spoločné zhromaždenie, ak to je však jediná známka spojenia s Bohom, potom to nemá zmysel, účinok a ani silu.

 

img


Neváha sa vyžalovať
Kresťan je ten, čo žije s Bohom každý deň, hľadá jeho radu, lásku i napomenutie, rád sa s ním rozpráva a neváha sa mu ani vyžalovať.
Kresťan nie je a ani nemá byť človek trpiaci sebavedomím pod bodom mrazu. A nie - ani nemá pre nikoho slúžiť ako rohožka. Ako to viem?

 

Boh ako otec
Boh chce byť pre človeka učiteľ, priateľ i tešiteľ. Zo všetkého najviac je ale otec, veď stvoril svet a vdýchol ľudstvu nielen život, ale aj dušu. Myslím, že je celkom logické, že ani pozemský rodič nie je šťastný, keď vidí, že jeho dieťa ktosi ponižuje či mu inak ubližuje. Je to prirodzená potreba chrániť a tá by mala byť vlastná tak matke, ako aj mužskej časti rodiny.

 

img

 

O to viac je možné uplatniť tento princíp pri hodnotení Boha ako otca. Žiaden rodič nemá totiž takú lásku ako on, ani jeden nie je taký starostlivý a dobroprajný. On je totiž dokonalý.
Preto, pochopiteľne, nechce, aby niečie city boli pošliapané, dobrota zneužitá a v dôsledku toho srdce zlámané na popol.

 

Vždy to tak bolo
Ďalší dôkaz vychádza z Biblie. Ak sa pozorne zahľadí na dejiny vyvoleného ľudu, dá sa všimnúť neodškriepiteľná pravda. Kedykoľvek sa Izrael dopustil modlárstva, Boha to rozľútostilo. Nechal ho teda kráčať si po svojom, neodoberal slobodnú vôľu. Avšak akonáhle začal národ bedákať a volať pod útlakom nepriateľa, Boh povstal ako hrdina v lesknúcej sa zbroji a bol pripravený chrániť a všemožne si brániť dieťa.


Nič mu v tom nemohlo zabrániť. Ak okolitá krajina vykorisťovala Izraelitov, koniec bol jasný - skôr či neskôr nepriateľ oľutoval a uznal, že proti ľudu, ktorého vedie sám najvyšší, nemá nikto ani najmenšiu šancu.

 

img

 

Vystríhanie
A nakoniec nie je možné nespomenúť múdrosti, ktoré spísali viacerí muži z Biblie, aby sa veriaci poučil a dozvedel sa tak, čo je Bohu milé.
Stvoriteľova reč je čistá a hovorí jasne. Vždy vystríha, že nikto nemá nikoho utláčať, nikomu sa nemá krivdiť a odsúvať kohokoľvek tak, aby si pripadal bez ceny a zbytočný.

 

Rôzne druhy zneužitia
Zneužitie na úroveň rohožky môže mať viaceré podoby. Niekedy to pôsobí rafinovane. Spozná sa to, ak zneužitý vie, že bol o čosi okradnutý. Ukradnúť sa dá čas, dôstojnosť, láska, energia, občas dokonca prichádza pocit, akoby ktosi uchmatol kus bytosti a nechal len veľkú bolesť.

 

Nech je ako chce, existencia v podobe poníženého nie je Božia vôľa.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies