Kanadskí diplomati, ktorí pôsobili na Kube a záhadne ochoreli, sa súdia s vládou

NETKY.SK • 7 Február 2019, 18:07 • 2 min
Kanadskí diplomati, ktorí pôsobili na Kube a záhadne ochoreli, sa súdia s vládou

OTTAWA - Kanadskí diplomati a ich rodinní príslušníci, ktorí počas svojho pôsobenia na Kube v roku 2017 začali trpieť záhadnými zdravotnými problémami, sa súdia s kanadskou vládou. Od Ottawy požadujú 28 miliónov kanadských dolárov (18,6 milióna eur) ako odškodnenie za to, že jej trvalo príliš dlho, kým ich z Kuby evakuovala a začala liečiť, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Dovedna 14-členná skupina, zložená z diplomatov a ich rodinných príslušníkov, je nazad v Kanade už viac ako rok. Stále však trpí tzv. havanským syndrómom, ako sa označuje záhadná choroba, ktorej príznaky zahŕňajú silné migrény, ako aj zrakové a sluchové poruchy.

 

Podľa rozhovoru, ktorý v stredu spravila kanadská verejnoprávna televízia CBC s piatimi z týchto ľudí, sa prvé príznaky záhadnej choroby začali prejavovať na jar roku 2017, Ottawe však trvalo viac než rok, kým poskytla pomoc všetkým zasiahnutým.

 

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová v stredu uviedla, že bezpečnosť diplomatov bola pre Ottawu prvoradá.

 

"Nebudem zabiehať do podrobností, chcem však zopakovať, že som sa stretla s niektorými z týchto diplomatov, a ako som im povedala, ich zdravie a bezpečnosť je našou prioritou a majú môj úprimný súcit a záujem," povedala.

 

 

Kanada 30. januára oznámila, že v dôsledku tejto kauzy o polovicu znížila počet svojich diplomatov pôsobiacich na veľvyslanectve na Kube. K takémuto kroku pristúpila po tom, čo na Kube záhadne ochorel ďalší kanadský diplomat.

 

Išlo už o 14. kanadského občana na Kube, u ktorého sa od jari 2017 prejavili záhadné zdravotné problémy, okrem iného závraty, nevoľnosť či ťažkosti so sústredením. Takéto záhadné symptómy vrátane otrasu mozgu sa objavili aj u dovedna 26 amerických diplomatov. Spojené štáty v reakcii na celú kauzu stiahli z Havany viac ako polovicu svojich diplomatov a všetkých ich rodinných príslušníkov.

 

Ottawa informovala, že na Kube bude mať naďalej veľvyslanca a taktiež bude v plnom rozsahu poskytovať konzulárne služby. Podľa CBS by na Kube teraz malo ostať dovedna osem kanadských diplomatov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies