Kanadská slovenská liga oslavuje 80. výročie založenia

NETKY.SK • 9 August 2012, 06:45 • 2 min
Kanadská slovenská liga oslavuje 80. výročie založenia

Kanadská slovenská liga oslavuje 80. výročie založenia - Politika Pri príležitosti 80.

slovakia

left justify in out

img

Pri príležitosti 80. výročia založenia Kanadskej slovenskej ligy a 70. výročia založenia týždenníka Kanadský Slovák, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Peter Burian prijal 8. augusta 2012 člena Správnej rady Kanadskej slovenskej ligy Pavla Čarnogurského.
      V rozhovore rezonovali najmä perspektívy spolupráce medzi rezortom diplomacie a krajanskými združeniami v Kanade. Ministerstvo pri viacerých príležitostiach zdôraznilo zvýšený záujem o podporu aktivít slovenských komunít v zahraničí, čo potvrdzuje začlenenie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí do jeho pôsobnosti. Štátny tajomník túto skutočnosť akcentoval aj počas stretnutia s Pavlom Čarnogurským.
      "To, že Slovenská republika je po takmer dvadsiatich rokoch samostatnosti plne integrovaná krajina neznamená, že nepotrebujeme skúsenosti Slovákov žijúcich v zahraničí a ďalej hľadať cesty, ako využiť ich potenciál," konštatoval Peter Burian.
      Predkovia a starší členovia dnešnej krajanskej komunity v Kanade prichádzali do krajiny vo viacerých vlnách ovplyvnených svetovými vojnami a udalosťami z roku 1968. Podľa posledného sčítania ľudu (2001) sa v Kanade hlási k slovenskému pôvodu 50.860 občanov, z ktorých má 17.545 slovenčinu uvedenú ako materinský jazyk. Eminentným záujmom Slovenska je efektívna komunikácia s krajanskými komunitami s ambíciou realizovať aktivity, ktoré budú atraktívne najmä pre strednú a mladšiu generáciu Slovákov žijúcich v Kanade.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies