Kanada posilňuje spôsobilosti protivzdušnej obrany pre jednotky NATO v Lotyšsku

NETKY.SK • 16 Február 2024, 17:10 • 2 min
Kanada posilňuje spôsobilosti protivzdušnej obrany pre jednotky NATO v Lotyšsku

OTTAWA - Kanadská národná obrana vo štvrtok uviedla, že jej jednotky nasadené v bojovej skupine NATO vedenej Kanadou v Lotyšsku budú mať čoskoro dve nové spôsobilosti protivzdušnej obrany.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej správy ministerstva Kanada investuje 227,5 milióna kanadských dolárov (169 miliónov amerických dolárov) do protivzdušnej obrany pre členov kanadských ozbrojených síl v Lotyšsku. 

Kanada dokončila zmluvy so spoločnosťou Saab Canada Inc. na obstaranie systému protivzdušnej obrany krátkeho dosahu RBS 70 NG, ktorý poskytne taktickú ochranu protivzdušnej obrany kanadským jednotkám v Lotyšsku, uvádza sa vo vyhlásení a dodáva, že táto schopnosť umožní vojakom brániť sa. proti lietadlám s pevnými krídlami a vrtuľníkom v dosahu, lietadlám na vzdušnú podporu, malým neposkrutkovým vzdušným systémom triedy 1 a väčším vzdušným systémom bez posádky.

Kanada tiež investuje 46 miliónov kanadských dolárov (34 miliónov amerických dolárov) na získanie nového vybavenia protidronov. Očakáva sa, že dve nové obranné schopnosti budú dodané koncom tohto roka, uvádza sa vo vydaní.

Kanadskí vojaci sa v súčasnosti zúčastňujú na cvičení NATO Steadfast Defender 2024. Ide o najväčšie cvičenie NATO za posledné desaťročia a bude slúžiť na precvičenie plánov NATO na odstrašenie a obranu s cieľom čeliť hrozbám pre euroatlantickú oblasť, uvádza sa vo vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Skies Magazine
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies