Kamióny s humanitárnou pomocou vošli do štyroch obliehaných oblastí v Sýrii

NETKY.SK • 18 Február 2016, 07:19 • 2 min
Kamióny s humanitárnou pomocou vošli do štyroch obliehaných oblastí v Sýrii

BEJRÚT - Konvoje kamiónov začali dnes doručovať dodávky humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí v Sýrii v súlade s dohodou, ktorú minulý týždeň uzavreli v Mníchove svetové mocnosti. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kamióny vezúce humanitárnu pomoc začali podľa správ SOHR vchádzať do dedín Fuá a Kafarjá ležiacich v severosýrskej provincii Idlib, ktoré sú dlhodobo obkľúčené povstaleckými jednotkami. Pomoc tiež začali doručovať do mesta Madájá pri libanonských hraniciach, ktoré zasa obliehajú vládne sily.

 

Ešte skôr v priebehu dnešného dňa vošlo podľa slov sýrskeho Červeného polmesiaca deväť kamiónov s humanitárnou pomocou do Muaddamíja aš-Šám, obliehaného predmestia sýrskej metropoly Damask. Doručovanie humanitárnej pomoci koordinuje sýrsky Červený polmesiac s orgánmi OSN. Súčasťou zmienených dodávok je pšenica a potraviny s vysokou energetickou hodnotou. Do niektorých z oblastí sú vysielané aj zdravotnícke tímy.

 

Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa minulý štvrtok v Mníchove dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci vrátane jej doručenia do obliehaných oblastí v Sýrii.

 

Sýrska vláda ešte v utorok povolila prístup konvojom s humanitárnou pomocou do siedmich oblastí, ktoré v Sýrii obliehajú buď vládne sily alebo povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašára Asada.

 

Humanitárna pomoc v súlade s tým dnes vyrazila do piatich z týchto oblastí - do dedín Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ako i miest Madájá, Zabadání a predmestia Muaddamíja aš-Šám sýrskej metropoly Damask.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies