Kaliňák: Zákon chrániaci aj oznamovateľov korupcie pôjde do NR na jeseň

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 15:58 • 2 min
Kaliňák: Zákon chrániaci aj oznamovateľov korupcie pôjde do NR na jeseň

BRATISLAVA - Zákon ochraňujúci oznamovateľov korupcie a inej protispoločenskej činnosti je vo finálnej verzii. Cez leto bude v pripomienkovom konaní, koncom augusta by ho mohla prerokovať vláda a v septembri alebo októbri by mohol prísť do NR SR.

slovakia

left justify in out

Na pôde parlamentu to počas dnešnej Hodiny otázok avizoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že názov právnej normy bude zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Takéto znenie podľa ministrových slov umožní reagovať aj na iné neduhy ako korupcia. "Napríklad aj podvod, sprenevera či etické prešľapy a netransparentné konanie," vysvetlil.

 

Problematikou sa parlament zaoberal len nedávno, keď 10. júna odmietol zákon KDH o ochrane osôb pri odhaľovaní trestných činov korupcie a iných vybraných trestných činov. Právna norma počítala aj s tým, že oznamovatelia korupcie budú finančne odmeňovaní. Odmena mala predstavovať do desať percent z uchránenej alebo vrátenej hodnoty, ak už v korupčnej kauze padol právoplatný rozsudok, nesmela by však prekročiť 50-násobok minimálnej mzdy.

 

Kaliňák avizoval vlastný návrh už dávnejšie. Ešte v septembri 2013 sľuboval, že to bude do konca roka, ale nestalo sa. O návrhu KDH sa vyjadril, že nebol komplexný. Nepozdávalo sa mu tiež, že si opozícia zvykla predkladať rozpracované materiály, ktoré pochádzajú z ministerstiev. "Myslím, že to nie je dobrá cesta. Jednak preto, že je to zvyčajne nedokončený surový návrh a nie je to ani korektné," vyhlásil Kaliňák. Pripomenul, že súčasná opozícia bola vo vláde a mala dosť času, aby riešila problém s korupciou a schvaľovala s tým súvisiace zákony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies