Múzeum slovenskej dediny v Martine ožije zabudnutými remeslami

NETKY.SK • 6 Jún 2023, 13:00 • 2 min
Múzeum slovenskej dediny v Martine ožije zabudnutými remeslami

MARTIN - Zabudnuté remeslá oživia študenti stredných škôl v nedeľu (11. 6.) na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

slovakia

left justify in out

Návštevníkov zoznámia s niektorými tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby, prenesenými do súčasných školských osnov. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská. Doplnila, že podujatie sa uskutoční ako tvorivá dielňa a v úlohe animátorov sa predstavia študenti.

 

img

 

"Návštevníci si vyskúšajú už zabudnuté techniky - zhotovenie drevenej hračky, prstových bábok, mokré a suché plstenie ovčej vlny či maľbu na textil. Chlapskú prácu môžu vyskúšať v kováčskej vyhni a šikovné ruky malých návštevníkov zamestnajú tvorivé činnosti s budúcimi pedagógmi," uviedla. S ukážkami prác sa predstavia študenti zo Školy umeleckého priemyslu Ružomberok, Strednej odbornej školy (SOŠ) pedagogickej Turčianske Teplice, SOŠ strojníckej Kysucké Nové Mesto a SOŠ obchodu a služieb Martin. "Návštevníci budú mať okrem iného možnosť získať informácie o študijných odboroch a zameraniach prezentujúcich sa škôl," dodala Kiripolská.

 

Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster je súčasťou Turčianskych slávností folklóru, ktoré organizuje Turčianske kultúrne stredisko v Martine a v nedeľu vyvrcholia v Múzeu slovenskej dediny. V hlavnom programe vystúpia detské folklórne súbory, folklórne skupiny a súbory, ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti inštrumentalisti z Turca a ako hosť folklórny súbor Vatra Tlmače, uzavrela Kiripolská. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies