MZ chce zdravotníkom zrušiť povinnosť platiť daň za účasť na povinnom vzdelávaní

NETKY.SK • 28 Október 2022, 09:00 • 2 min
MZ chce zdravotníkom zrušiť povinnosť platiť daň za účasť na povinnom vzdelávaní

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce zdravotníkom zrušiť povinnosť nepeňažného plnenia v súvislosti s účasťou na povinnom vzdelávaní. Za účasť na zákonom vyžadovaných kongresoch či seminároch by tak už neplatili daň.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely zákona o liekoch, ktorou sa mení aj zákon o dani z príjmov. Slovenská lekárska komora (SLK) aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR zmenu vítajú. "Ak spomínané zmeny budú prijaté, výrazne to uľahčí prístup lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov k zákonom požadovanému a v praxi potrebnému ďalšiemu sústavnému vzdelávaniu, čo v konečnom dôsledku bude na prospech pacientov," uviedla pre TASR lekárska komora. Zdôraznila, že pre lekársku prax je potrebné celoživotné vzdelávanie, ktoré majú zdravotníci aj zákonom povinné. "Už od prijatia tzv. peňažného a nepeňažného plnenia SLK opakovane upozorňovala, že obmedzenia, ktoré táto zákonná úprava priniesla, sťažujú prístup lekárov k sústavnému vzdelávaniu. Okrem toho boli obmedzenia pre zdravotníkov v porovnaní s inými povolaniami diskriminačné," skonštatovala komora s tým, že opakovane žiadala zmenu. S komorou súhlasí aj ASL SR. "Celá táto novela zabrzdila proces vzdelávania a súčasne aj izolácia presunula vzdelávanie do online priestoru, bude nutné opätovne sprístupniť vzdelávanie lekárov aj prostredníctvom kongresov, ktoré neslúžia len na vzdelávanie, ale aj na vymieňanie si skúseností a poznatkov z praxe," uviedli pre TASR súkromní lekári. V reakcii na návrh zmeny uviedli, že vítajú každé zjednodušenie systému vzdelávania. Úprava bola dohodnutá na rokovaní Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s rezortami zdravotníctva a financií. Odborári považujú za diskriminačné a ponižujúce, že zdravotníci majú ako jediná profesia povinnosť nepeňažného plnenia za účasť na vzdelávaní. Jej zrušenie je aj jednou z ôsmich požiadaviek, ktoré považujú za nevyhnutné na zlepšenie stavu nemocníc na Slovensku. Stiahnutie výpovedí lekári podmieňujú splnením týchto požiadaviek. Novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do platnosti by mala po schválení vládou a parlamentom vstúpiť od 1. marca 2023. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies