Kaliňák: Smer mohol upraviť volebné pravidlá inak

NETKY.SK • 11 September 2013, 10:11 • 2 min
Kaliňák: Smer mohol upraviť volebné pravidlá inak

BRATISLAVA - Ak by Smer-SD chcel pripraviť volebné pravidlá pre seba, urobil by to podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka inak.

slovakia

left justify in out

"Inak by to vyzeralo, keby sme to chceli urobiť pre seba. Sú to iracionálne reakcie," reagoval na vystúpenia opozičných poslancov na konci rozpravy k zákonu o volebnej kampani Kaliňák. Reči opozície o protiústavnosti ho šokovali. Podľa neho opozícia vychádza z prezumpcie viny, že vládna strana si chce volebné pravidlá prispôsobiť podľa seba.

Zavedenie predvolebného moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky podľa Kaliňáka nemá súvis so Smerom-SD, pretože jeho strana nemá problém s päťpercentnou hranicou. Moratórium sa podľa neho týka malých strán, ktoré môžu prieskumy zverejnené dva dni pred voľbami poškodiť. "Keď vyjde prieskum dva dni pred voľbami, že strana má dve percentá, voliči ju voliť nebudú, lebo im prepadne hlas. O lehote som ochotný sa baviť," povedal. 

Moratórium na kampaň podľa Kaliňáka existuje v Rakúsku či vo Francúzsku. Vláde ide o rovné príležitosti. Upozornil, že finančné limity na volebnú kampaň sú o tom, aby voľby nevyhrávali peniaze. Zdôraznil, že sociálna demokracia sa snaží, aby voľby nerozhodli peniaze, aby bohatí nemohli rozhodnúť o politike. 

Volebné zákony predložené vládou parlamentu nahrávajú vládnej strane a sú šité horúcou ihlou. Zhodujú sa na tom predstavitelia opozičných strán, ktorí o pripravovaných zákonoch diskutovali v NR SR. "Samozrejme, že ste predložili návrhy zákonov, ktoré vyhovujú vládnym stranám, tentokrát strane Smer. Čo je tak dôležité na tých zmenách, že sa to musí vzťahovať už na prichádzajúce prezidentské voľby?" spýtala sa v utorok predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. 

Opozičným poslancom sa nepáči napríklad návrh vládnej strany, podľa ktorého by sa na predvolebnej kampani mohli zúčastniť len kandidujúce politické strany. Z kampane by tak boli vylúčené napríklad občianske hnutia. "Je to okresávanie slobody občana vyjadriť sa k fungovaniu vecí verejných," vyhlásil poslanec a prezidentský kandidát Peter Osuský (SaS). Zákaz by sa týkal aj negatívnych kampaní. 

Predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi sa zase nepozdáva obmedzenie výdavkov na kampaň, ktorá podľa neho povedie k jej financovaniu z čiernych peňazí. "Pripomeniem jednu nahrávku z roku 2002, kedy platil limit 12 mil. korún. Na nej nejaký hlas hovorí, že vlastnou hlavou zohnal 30, 40 miliónov a možno teda nejaké ďalšie peniaze v budúcnosti. Obávam sa, že to dopadne rovnako," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies