Kaliňák: Skupina asýrskych kresťanov ešte nie je na Slovensku

NETKY.SK • 9 December 2015, 17:13 • 2 min
Kaliňák: Skupina asýrskych kresťanov ešte nie je na Slovensku

BRATISLAVA – Skupina 149 asýrskych kresťanov, ktorých prijatie je súčasťou dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy, ešte nie je na Slovensku. Po zasadnutí vlády to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Minister vysvetlil, že presun 25 rodín z územia Iraku je komplikovaný. Pôvodne mali priletieť v pondelok (7.12.), let však bol zrušený z bezpečnostných dôvodov. „Ide o záchrannú misiu a tá je vždy veľmi komplikovaná,“ uviedol Kaliňák.

 

„V tých priestoroch sa odohrávajú boje, čiže snažíme sa zachrániť ľudí priamo z bezprostredného ohrozenia života, takže to vždycky je trošku náročnejšie na logistiku,“ doplnil.

 

Ministerstvo už oznámilo, že dátum príchodu irackých utečencov nebude zverejňovať z bezpečnostných dôvodov. „Tieto veci sa vždy robia bez svetiel reflektorov, lebo s takouto pozornosťou sa úspešne integrácia urobiť nedá,“ ozrejmil dnes šéf rezortu vnútra.

 

„Pamätáme si prípady, kde sme kubánskych disidentov priniesli a tiež sme vás o tom veľmi neinformovali, ale ten priebeh bol naozaj úspešný,“ pripomenul Kaliňák.

 

Na integrácii kresťanských utečencov sa mala pôvodne spolupodieľať katolícka cirkev a svoj domov mali nájsť v zariadeniach Nitrianskeho biskupstva v mestách a obciach, kde sa im rozhodli pomôcť dobrovoľníci.

 

Premiér Robert Fico ale v nedeľu (6.12.) oznámil, že asýrski kresťania nebudú prerozdeľovaní do obcí v Nitrianskom kraji a záležitosť preberie do rúk štát. Kaliňák dnes pripustil, že vec komunikačne nezvládli.

 

„My sme iba prijali ponuku, ktorá prišla z Konferencie biskupov Slovenska, konkrétne Nitrianskej diecézy, čo samozrejme mohlo do určitej miery pre nás zjednodušiť ten projekt, ale asi tá komunikačná stratégia nebola ideálne zvládnutá,“ uviedol.

 

Minister doplnil, že ho odpor v obciach, kde mali byť irackí kresťania ubytovaní neprekvapil. „Robím s touto problematikou dlhé roky a som na to relatívne zvyknutý,“ doplnil. Integračný proces utečencov sa začne v azylovom zariadení ministerstva vnútra v Humennom. Podľa ministra sú tu na ich príchod nachystaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies