Kaliňák: Grécko si neplní povinnosti vyplývajúce z členstva v Schengene

NETKY.SK • 4 December 2015, 15:19 • 2 min
Kaliňák: Grécko si neplní povinnosti vyplývajúce z členstva v Schengene

BRUSEL - Grécko nedokáže dostatočne ochrániť svoje a vonkajšie hranice schengenskej zóny. Uviedol to dnes minister vnútra SR Robert Kaliňák po príchode na Radu EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Ministrov vnútra EÚ očakávali diskusie o návrhu luxemburského predsedníctva v EÚ, ktorý by v rámci opatrení na riešenie migračnej krízy umožnil až na dva roky zaviesť pohraničné kontroly na štátnych hraniciach členských krajín schengenskej zóny voľného pohybu.

 

Kaliňák v tejto súvislosti uviedol, že nie je dobré otvárať diskusie o tom, kto patrí a kto nepatrí do Schengenu, ako však dodal, každá krajina v tomto systéme si musí plniť povinnosti, ktoré jej vyplývajú z členstva v schengenskej zóne.

 

S odkazom na úvahy o možnom vylúčení Grécka zo Schengenu minister upozornil, že Gréci svoje hranice nestrážia dostatočne.

 

"Z môjho pohľadu tá ochrana hraníc nie je taká náročná, ako ju predstavujú," skonštatoval Kaliňák.

 

Pripomenul, že hoci Gréci majú tisíce ostrovov, migranti chodia iba na niektoré a migračná trasa je dobre známa.

"Tá situácia je zvládnuteľná. Je to otázka vôle a nasadenia síl," dodal a zdôraznil, že Slovensko je pripravené prispieť gréckej strane všetkými prostriedkami vrátane fyzických síl.

 

Na otázku, či Rada ministrov bude hovoriť o schéme presídľovania sýrskych utečencov z Turecka do Európy, kde podľa niektorých zdrojov ide od 400.000 do pol milióna migrantov, Kaliňák upozornil, že táto téma nie je predmetom rokovaní ministrov. Zdôraznil však, že pozícia SR voči tejto téme je známa, sme proti akýmkoľvek kvótam na prerozdeľovanie a "nikto nám nič nemôže nanútiť".

 

V súvislosti so žalobou týkajúcou sa povinných kvót pre migrantov, ktorú SR podala na Súdny dvor EÚ, minister sa ostro ohradil proti kritike zo strany šéfa európskych socialistov v Európskom parlamente Gianniho Pitellu. Kaliňák povedal, že žaloba je našim právom, ktoré sme využili a odkázal Pittellovi, že nikto nesmie trestať nejakú krajinu za jej názor.

 

Kaliňák dodal, že SR nemá obavy z povinnosti realizovať plnenie dohody o relokáciách migrantov, do rozsudku Súdneho dvora EÚ, lebo relokácie nerealizuje nikto, pretože ide o zle vymyslený systém.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies