Kalina nebude kandidovať na post šéfa ÚPN, návrh stiahla J. Laššáková

NETKY.SK • 29 Január 2013, 12:19 • 2 min
Kalina nebude kandidovať na post šéfa ÚPN, návrh stiahla J. Laššáková

Kalina nebude kandidovať na post šéfa ÚPN, návrh stiahla J. Laššáková - Politika Poslanecký klub Smeru-SD sa v pondelok (28.

slovakia

left justify in out

img

Poslanecký klub Smeru-SD sa v pondelok (28.1.) dohodol, že stiahne kandidatúru Juraja Kalinu na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Pre TASR to dnes oficiálne potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

"Návrh na voľbu kandidáta na predsedu Správnej rady ÚPN som za poslanecký klub Smeru-SD zobrala späť," uviedla Laššáková.

Dôvody nekonkretizovala. Podľa informácií TASR mali byť príčinou zmeny postoja poslaneckého klubu Smeru-SD Kalinove názory publikované v tlači, napríklad kritický vzťah k soche Svätopluka na Bratislavskom hrade. Kalinu poslanci údajne ani nevypočuli, len mu oznámili svoje rozhodnutie. "Nebudem sa k tomu vôbec nijako vyjadrovať," reagoval 28. januára pre TASR Kalina.

V prípade, že Národná rada SR nezvolí do konca januára nového predsedu Správnej rady ÚPN, dostane sa ústav do komplikovanej situácie, keďže post podpredsedu aktuálne nie je obsadený a súčasnému predsedovi Ivanovi Petranskému v januári končí funkčné obdobie.

Podľa Petranského sa však v ÚPN budú schopní vyrovnať aj s tým, ak parlament nového šéfa ústavu zvoliť nestihne. "Na 30. januára máme zvolanú Správnu radu. Členovia Správnej rady vyjadrili jednoznačné odhodlanie zvoliť 30. januára podpredsedu Správnej rady, čím sa zabezpečí nerušený chod ÚPN až do zvolenia nového predsedu," povedal pre TASR Petranský.

Keďže Smer-SD stiahol svojho kandidáta, jediným kandidujúcim v nadchádzajúcej voľbe ostal opozičný nominant František Mikloško.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies