Anglické reprezentantky sú majsterkami Európy vo futbale

NETKY.SK • 1 August 2022, 09:52 • 2 min
Anglické reprezentantky sú majsterkami Európy vo futbale

Futbalistky Anglicka sa po prvýkrát v histórii stali majsterkami Európy. Vo včerajšom finále na štadióne Wembley porazili 2:1 po predĺžení osemnásobné šampiónky z Nemecka.

slovakia

left justify in out

Zápas pred rekordnou návštevou mužských i ženských európskych šampionátov (87, 192 divákov) rozhodla v 110. minúte Chloe Kellyová. V normálnom hracom čase po góloch Elly Tooneovej a Liny Magullovej skončil zápas remízou 1:1. Nemky sa na poslednú chvíľu museli zaobísť bez kapitánky Alexandry Poppovej. Útočníčka, ktorá sa napokon s Angličankou Beth Meadovou stala so šiestimi gólmi najlepšou strelkyňou turnaja, sa zranila pri rozcvičke.

 

 

Jej absencia bola na hre hosťujúceho celku poznať a v 1. polčase viac dominovali Angličanky. Prvú veľkú šancu si vypracovali Nemky, na druhej strane neuspela Whiteová. Druhý polčas patril Nemecku, ktoré ale v úvode zahodilo dve veľké šance a Anglicko to potrestalo. Tooneová dostala loptu za obranou a podareným oblúčikom otvorila skóre.

 

 

Nemecko mohlo následne vyrovnať, ale Magullová trafila z dobrej pozície tyč. V 79. minúte sa už ale hosťujúci celok dočkal. Magullová si nabehla na prihrávku Wasmuthovej a tečom poslala loptu pod brvno. Ďalšie góly už v normálnom hracom čase nepadli a duel rozhodol presný zásah zo 110. minúty, keď sa Kellyová presadila z dorážky po rohovom kope.

 

 

Angličanky tak oslavujú svoj premiérový titul po dvoch druhých miestach v rokoch 1984 a 2009. Nemecko naopak po prvýkrát vo finále EURA ťahalo za kratší koniec. Jeho najhorším výsledkom na šampionáte je vyradenie vo štvrťfinále v roku 2017. Anglicko ziskom titulu zaklincovalo vydarený šampionát, ktorý od začiatku do konca trhal rekordy. Už vo svojej polovici prekonal maximum v návštevnosti na štadiónoch a rekord v televíznej sledovanosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona