Kaliforniu trápia dažde, vietor a záplavy

NETKY.SK • 12 December 2014, 07:39 • 2 min
Kaliforniu trápia dažde, vietor a záplavy

LOS ANGELES - Front sprevádzaný silným vetrom a hustým dažďom zasiahol dnes sever amerického štátu Kalifornia.

slovakia

left justify in out

Voda zaplavila aj niektoré časti veľkomesta San Francisco, kde sa bez elektriny ocitlo vyše 93.000 odberateľov. V celej oblasti Sanfranciského zálivu je bez prúdu vyše 110.000 odberateľov, informovala agentúra DPA a televízia NBC.
      

Podľa americkej Národnej meteorologickej služby (NWS) do 10.00 h miestneho času (19.00 h SEČ) spadlo v centre San Francisca viac ako 25 milimetrov zrážok, pričom vo vinárskej oblasti ležiacej 100 kilometrov severne to bolo vyše 200 milimetrov. Rýchlosť sprievodného vetra dosahovala na niektorých miestach až 100 km/h.
      

V postihnutej oblasti vrátane finančnej štvrte v centre San Francisca si prírodný živel vynútil aj dočasné odstavenie systému svetoznámej káblovej električky a sanfranciské medzinárodné letisko zrušilo predpoludním stovky letov. 
      

Denník San Francisco Chronicle napísal, že v dôsledku intenzívnych zrážok zaplavila dažďová voda veľké parkovisko pred nákupným strediskom v meste Healdsburg do takej výšky, že sa ľudia cezeň prepravovali na kajakoch.
      

Výdatný dážď, ktorý sa v horských oblastiach mení na sneženie, však podľa agentúry DPA môže oblasti sužovanej už tri roky trvajúcim suchom priniesť dlho očakávanú úľavu. Za ostatné dva roky spadlo v San Franciscu len 530 milimetrov zrážok, čo je polovica dlhodobého normálu, avšak podľa portálu Accuweather. com od 29. novembra už napršalo vyše 120 milimetrov.
      

Podľa NWS by sa zrážková činnosť mala postupne presúvať na juh a do piatkového večera by mohla výrazne zoslabnúť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies