AKTUALIZÁCIA: Kajúcnik Szabó dostal za prijímanie úplatku podmienku a pokutu!

NETKY.SK • 4 Október 2021, 08:49 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Kajúcnik Szabó dostal za prijímanie úplatku podmienku a pokutu!

BRATISLAVA - Bývalý šéf inšpekcie Szabó má zároveň sedemročný zákaz vykonávať funkciu verejného činiteľa.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 4. októbra 9:44

 

Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa dnes zaoberala schvaľovaním dohody o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) s obvineným exriaditeľom Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriánom Szabóom. Tá po prednesení znenia dohody vzniesla výhradu k právnej úprave navrhovanej dohody.

 

Podľa nej ide o viacčinný súbeh zločinu prijímania úplatku. "Ide o spáchanie dvoch trestných činov v dvoch skutkoch," povedala sudkyňa. Obvinenému by sa mal uložiť úhrnný trest. Nemá však výhrady k navrhovanej výške trestu. Prokurátor, obvinený ako aj jeho právny zástupca Zoltán Perhács súhlasil s výhradou sudkyne.

 

„Súhlasím s navrhovanou dohodu a s pokorou žiadam, aby súd takúto dohodu aj schválil," povedal dnes pred súdom obvinený Adrián Szabó. Dohoda sa stala právoplatnou a nie je možné sa proti verdiktu odvolať.

 

img

 

Prokurátor ÚŠP uzavrel dohodu o vine a treste s Adriánom Szabóom, ktorý je trestne stíhaný pre zločin prijímania úplatku. Navrhuje mu uložiť trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, ktorý sa podmienečne odkladá. Obvinenému sa zároveň navrhuje uložiť probačný dohľad v skúšobnej dobe, ktorá bola stanovená na päť rokov

 

Úplatky vo forme elektroniky

Súčasťou dohody je tiež návrh na uloženie peňažného trestu vo výške 25 000 eur a trestu prepadnutia veci, konkrétne dvoch mobilných telefónov a televízneho prijímača. Obvinenému sa tiež navrhuje uloženie trestu zákazu činnosti spojeného s výkonom právomoci verejného činiteľa na dobu sedem rokov.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Vyšetrovatelia NAKA aj dočasný šéf inšpekcie idú na slobodu

 

Zneužívanie právomocí a úplatky

Adriána Szabóa, bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície  NAKA Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána K. stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

 

NAKA zadržala Szabóa 3. júna. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti minimálne v hodnote 20 000 eur. Úplatky mal dostať od Bernarda Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade.

 

img

 

Vláda 16. júna odvolala Szabóa z funkcie riaditeľa ÚIS. Dočasne povereným šéfom ÚIS sa stal 11. júna Peter Sch. Toho však zadržali spoločne so štvoricou vyšetrovateľov NAKA 13. septembra.

 

Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Petra Scholza a vyšetrovateľov napokon v piatok (1. septembra) prepustil Krajský súd (KS) v Bratislave z väzby na slobodu. Podľa KS je ich trestné stíhanie neopodstatnené. ÚIS aktuálne vedie zástupca riaditeľa Martin Mackovič.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf Úradu inšpekčnej služby Scholz. Mikulec záťah spochybnil!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies