Kaczyňski: Poľsko dosiahlo plnú ochranu sociálnych práv Poliakov v Británii

NETKY.SK • 5 Február 2016, 15:15 • 2 min
Kaczyňski: Poľsko dosiahlo plnú ochranu sociálnych práv Poliakov v Británii

VARŠAVA - Poľsko dosiahlo "plnú ochranu sociálnych práv Poliakov, ktorí v súčasnosti žijú v Británii", uviedol dnes vo Varšave po rokovaní s britským premiérom Davidom Cameronom predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. Dodal, že s dosiahnutým výsledkom je "veľmi spokojný".

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry PAP Kaczyňski pred novinármi uviedol, že jeho rozhovor s Cameronom sa týkal otázok dôležitých pre Poľsko: napríklad rozhodnutí, ktoré z pohľadu Poľska nemali byť prijaté, či otázky posilnenia východného krídla NATO.

 

Informoval tiež, že s Cameronom "si vymenili pár slov o bezprecedentných útokoch z Bruselu na Poľsko", najmä pokiaľ ide o "nezmyselné vyhlásenia", že "demokracia v Poľsku je v ohrození". Kaczyňski v tejto súvislosti vyslovil predpoklad, že tieto útoky sú iniciované z Poľska. "Je to veľmi nevlastenecký postoj poľskej opozície," vyhlásil líder PiS.

 

Podľa vyhlásenia PiS Cameron a Kaczyňski rokovali aj o bezpečnosti EÚ a jej vonkajších hraníc, o britských návrhoch na reformu EÚ a o riešení migračnej krízy. Šéf PiS zdôraznil záujem o neustále posilňovanie prítomnosti síl NATO v Poľsku. Podčiarkol aj dôležitosť zachovania existujúcich slobôd zakotvených v základných dokumentoch EÚ - ide najmä o voľný pohyb osôb, tovaru a nutnosť rovnakého prístupu ku všetkým občanom EÚ, pokiaľ ide o systém prideľovania sociálnych dávok.

 

Cameron dnes rokovaniami vo Varšave začal sériu návštev hlavných miest EÚ, počas ktorých chce do najbližšieho summitu EÚ (18. a 19. februára) dosiahnuť podporu pre britské návrhy reforiem únie. Práve rokovania vo Varšave boli analytikmi označované za najnáročnejšie, keďže v Británii žije vyše milión Poliakov a zmena pravidiel pre vyplácanie britských sociálnych dávok by sa ich citeľne dotkla.

 

Poľská vláda však podporuje väčšinu ostatných návrhov Británie. Poľská premiérka Beata Szydlová dnes zopakovala, že Poľsko plne podporuje návrhy premiéra Camerona "zamerané na zlepšenie konkurencieschopnosti, zníženie byrokracie a posilnenie významu národných parlamentov". Zdôraznila, že Poľsko si želá zotrvanie Británie v EÚ.

 

Britský premiér vyhlásil, že Británia vníma Poľsko ako strategického partnera. Uviedol, že spoločnými záujmami oboch krajín sú bezpečnosť, obrana, problematika NATO, a to najmä v kontexte hrozieb zo strany Ruska. Pripomenul aj spoločné ekonomické záujmy zamerané na dosiahnutie rozvoja ekonomiky a hospodárskeho rastu.

2 12 20 pel gon



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies