Psychológovia odhalili jednoduchý trik, ako presvedčiť ľudí a získať si ich náklonnosť

NETKY.SK • 9 Január 2019, 11:21 • 2 min
Psychológovia odhalili jednoduchý trik, ako presvedčiť ľudí a získať si ich náklonnosť

Potrebujete sem-tam dostať ľudí "na svoju stranu"? Možno by ste to mali vyskúšať takto!

slovakia

left justify in out

Určite ste si všimli, že ľudia sú v rámci písomnej komunikácie o čosi odvážnejší, než by boli v rozhovore tvárou v tvár. Svoje názory a presvedčenia hlásajú jednoznačnejšie a sú oveľa viac neoblomní. Za svoju pravdu sa neboja postaviť a „hlasno“ ju vykričia komukoľvek. Ako by to ale vyzeralo v rámci osobného rozhovoru?

 

Na tento fenomén sa rozhodli bližšie prizrieť odborníci Juliana Schroeder z UC Berkeley a Nicholas Epley a Michael Kardas z University of Chicago. Podnetom pre spustenie ich spoločného výskumu bol zážitok jedného z nich. V novinách si totiž prečítal príhovor istého politika, no zásadne s ním nesúhlasil. Následne počul jeho prejav v rádiu a zrazu mu pripadal oveľa logickejší, dokonca sa s niektorými myšlienkami dokázal stotožniť. Ten istý text, ten istý politik a predsa taký podstatný rozdiel vo vnímaní. Ako je to možné?

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Vedci sa pustili do výskumu. Oslovili 6 ľudí, ktorí pre nich nahrali videá. V rámci nich vyjadrovali svoje názory na rôzne aktuálne i kontroverzné témy. Tieto výstupy následne prepísali aj do textu alebo z nich vytvorili len zvukový záznam. Takéto materiály neskôr predostreli inej skupine ľudí, ktorá na základe videného či počutého mala jednotlivých aktérov ohodnotiť v dotazníku a priradiť im určité vlastnosti.

 

Ukázalo sa, že pokiaľ ľudia čítali len prepis vyjadrení, hodnotili ich autorov negatívne a nedokázali sa s nimi na názore zhodnúť. Naopak po vypočutí audia alebo vzhliadnutí videa ich hodnotili kladne a často s nimi súhlasili.

 

img

Zdroj: Pexels

 

Tento experiment sa odohral viackrát v rôznych obmenách, no vždy dopadol rovnako. Ľudia majú prirodzenú tendenciu veriť viac ľuďom, ktorých počujú na vlastné uši, prípadne ich priamo vidia. Z toho vyplýva, že pokiaľ by ste niekoho radi presvedčili o svojej pravde, určite by ste sa s ním mali stretnúť osobne. Je totiž vysoká pravdepodobnosť, že vám vyjde v ústrety.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies