V banskobystrickej MHD bude jazdiť 16 nových autobusov, v obnove sa bude pokračovať

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 16:45 • 2 min
V banskobystrickej MHD bude jazdiť 16 nových autobusov, v obnove sa bude pokračovať

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen, ktorá zabezpečuje v Banskej Bystrici mestskú hromadnú dopravu (MHD), zakúpila 16 nových autobusov značky Iveco Urbanway.

slovakia

left justify in out

Časť z nových autobusov vo štvrtok pristavili na Námestie SNP, aby ich ukázali verejnosti. Nasadia ich na trasy do všetkých banskobystrických sídlisk. "Postupne dochádza k obnove MHD a zvýšeniu komfortu cestovania v našom meste. Kúpou 16 nových autobusov sa znížil ich priemerný vek o viac než tri roky, teda z desiatich na sedem rokov," konštatoval primátor Ján Nosko. 

Ide o prvú várku nových vozidiel, ktorej nákup v celom rozsahu zabezpečuje podľa zmluvy dopravca, bez dodatočných dosahov na rozpočet mesta. "Naším cieľom je v modernizácii pokračovať. Ponúka sa nám možnosť získať financie z eurofondov, o ktoré sa určite budeme uchádzať. Aj takýmto spôsobom chceme znížiť náklady na prevádzku MHD," zdôraznil Nosko.

 

Všetky nové autobusy sú klimatizované, nízkopodlažné a bezbariérové. Sú vybavené USB nabíjačkami, wifi pripojením na internet, strešnou ventiláciou, cúvacou kamerou, čítačkou dopravných značiek, snímaním mŕtvych uhlov či farebne odlíšenými sedadlami pre osoby ZŤP. Zatiaľ čo dlhé - polohybridné disponujú 106 miestami na státie, 43 miestami na sedenie a majú štvoro dverí, v kratších autobusoch s tromi dvermi je 66 miest na státie a 34 na sedenie. 

"Novinkou vo výbave pre vodiča, ktorá zvýši bezpečnosť jazdy, je systém monitorovania mŕtveho uhla. Modernými prvkami sú tiež externé reproduktory na komunikáciu s cestujúcimi a zariadenia preferujúce vozidlá MHD pri prejazde križovatkami. Súčasťou je rovnako dopytové otváranie dverí, čo zvyšuje účinnosť zabudovanej klimatizácie i koncept Low Entry, ktorý garantuje bezproblémový nástup a výstup cestujúcich a súčasne umožňuje naklápanie," zhrnul riaditeľ závodu SAD Zvolen v Banskej Bystrici Miroslav Snopko.

 

Turnusová potreba MHD vykonávanej autobusmi je 46 vozidiel, kúpou 16 v hodnote zhruba päť miliónov eur sa z nej pokrylo takmer 40 percent. Všetky autobusy a trolejbusy v banskobystrickej MHD sú už len nízkopodlažné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Banská Bystrica
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies