K rakúskym hranicam odviezli v 104 autobusoch takmer 4 500 migrantov

NETKY.SK • 5 September 2015, 12:08 • 2 min
K rakúskym hranicam odviezli v 104 autobusoch takmer 4 500 migrantov

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ - K rakúskym hraniciam odviezli v Maďarsku uplynulú noc 104 autobusmi takmer 4500 migrantov. Podľa agentúry MTI o tom dnes novinárov informoval štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát.

slovakia

left justify in out

Ako dodal, jednorazový odvoz migrantov, o ktorom rozhodol krízový štáb v piatok, sa úspešne skončil. Týkal sa migrantov idúcich pešo smerom na západ po diaľnici M1, migrantov z okolia železničnej trate 1, ako aj migrantov z okolia Východnej stanice (Keleti pályaudvar) v Budapešti.


Hovorca vlády András Giró-Szász oznámil, že situácia na Východnej stanici, kde sa nachádza už iba zhruba 150 ilegálnych migrantov, umožňuje obnoviť medzinárodné vlakové spoje. V súvislosti s tým, že na stanici sa zhromažďujú ďalšie masy migrantov, hovorca dodal, že priebežne zasadá krízový štáb.

 

 

Viacerí migranti boli pri nastupovaní o autobusov nedôverčiví a obávali sa toho, že ich namiesto ku rakúskym hraniciam zavezú do niektorého z maďarských záchytných táborov.

 

 

O odjazde kolóny autobusov s utečencami z hlavnej vlakovej stanice v centre Budapešti informovala v noci nadnes tiež agentúra Reuters. Odchádzajúci migranti sa podľa svedkov usmievali na maďarských dobrovoľníkov, ktorí im tam v uplynulých dňoch nosili vodu a potraviny. Po tom, ako maďarské úrady v uplynulom týždni zastavili premávku všetkých vlakov do Rakúska a Nemecka, táborili pred hlavnou budapeštianskou stanicou stovky migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

 

 

Zo stanovišťa utečencov na diaľnici M1 pri Zsámbéku vyrazil podľa maďarských médií zatiaľ iba jeden autobus. Migranti začnú nastupovať do ďalších až potom, keď tento prvý skutočne dorazí na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome. 

 

 

Maďarská vláda v piatok večer na krízovom zasadaní ústredného operatívneho štábu rozhodla vyslať 100 autobusov, aby migrantov z diaľnice M1 - spolu s dvoma tisíckami ďalších čakajúcich na vlaky do západnej Európy na Východnej železničnej stanici v Budapešti - odviezli na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome.

 

Predstavitelia Rakúska a Nemecka sa vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Maďarsku rozhodli pustiť týchto utečencov do svojich krajín. Oznámil to v noci nadnes rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann po dohode s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Dané rozhodnutie bolo podľa úradu kancelára koordinované so súhlasom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Rozhodnutie pustiť migrantov do Nemecka potvrdila pre DPA prostredníctvom svojho hovorcu aj tamojšia spolková vláda.

 

 

Rakúšania privítali prvých migrantov z Maďarska potleskom a jedlom

Prvý autobus s utečencami z Maďarska dorazil v noci nadnes k rakúskym hraniciam. Informovala s tom agentúra DPA a odvolaním sa na maďarské média.

 

 

Podľa reportéra agentúry MTI migranti vystúpili z autobusu a pešo prešli cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf do Rakúska, kde ich Rakúšania privítali s potleskom, uvítacími plagátmi a jedlom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies