Máločo zraňuje tak ako porušený sľub

NETKY.SK • 18 Jún 2020, 06:57 • 2 min
Máločo zraňuje tak ako porušený sľub

Jedno staré príslovie vraví, že kým sa sluby sľubujú, blázni sa radujú. Ja by som si dovolila vekom zaprášenú múdrosť trochu poopraviť. Ak sa niečo sľúbi a ten druhý sa na dodržanie teší, vedie ho k tomu dôvera. A tá nikdy nie je bláznovstvom.

slovakia

left justify in out

Je to naopak
Dôverovať je prejav múdrosti a vyžaduje si to navyše aj obrovskú vnútornú silu. Veď, povedzme si úprimne, nie je ani jeden, ktorý by aspoň raz nebol sklamaný, podvedený či nejako inak ukrátený v oblasti vzťahov. Skutočnosť, že napriek nedobrej skúsenosti sa našla dostatočná pevnosť charakteru a vstúpilo sa do tej istej rieky aj desaťkrát, svedčí o nepokrivení ducha.

 

Druhy sľubov
Hneď na začiatok sa dá uviesť taký sľub, ktorý by sa mohol označiť a zaškatuľkovať ako ľahko dodržateľný.
 

„Prídem tam zajtra o piatej, dobre?"
 

„Zavolám ti o chvíľu, len vydrž."


Takýto sľub sa väčšinou týka času alebo priestoru a možno nie je až taký dôležitý.

 

Druhú skupinu zastupuje sľub boľavý. Ten, kto ho vyslovuje, pravdepodobne kdesi v podvedomí tuší, že dodržanie bude náročné, ak nie aj nemožné. Dáva sa vo vzťahu naozaj blízkom, a pokiaľ sa sľúbené nesplní, končí to bolesťou zo zrady.
A nakoniec je tu niečo, čo by mohlo byť definované ako nevinný sľub. Sľubujúci ani len netuší, že sa stane čosi, čo mu zabráni v uskutočnení.


„Budeme navždy spolu."


„Nikdy neprestaneme byť priatelia."


„Vždy budem na tvojej strane."

 

U Neho je to iné
Výnimku, ktorá vyčnieva, tvorí Boh. Čo On sľúbi, to sa nikdy neporuší. Čo On povie, nikdy neprestane byť pravdivé. Spoľahnúť sa na to môže kedykoľvek a kdekoľvek.

Boh povedal,
že neopustí,
že pomôže,
že pozdvihne po páde,
že kto sa na Neho upína, bude vypočutý.


Hovorí, že nad každým neustále bdie a že vidí akúkoľvek nespravodlivosť, hoci by bola aj skrytá v tom najtmavšom kúte.
Nebude zahanbený ten, kto v Neho verí. Sľúbil, že nikomu nebude nadŕžať, že v jeho pohľade je rovnosť. Jeho láska neprestane, nevyschne a človeka neodpíše, aj keby sa dopustil vskutku hrubého prešľapu. Dal slovo, že aj to najhoršie sa obráti na najlepšie pre toho, kto Ho miluje. Myslím, že Božie sľuby sa sľubujú a Jeho verní sa radujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona