K ostrovnému štátu Vanuatu sa blíži tropická cyklóna piateho stupňa

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 12:56 • 2 min
K ostrovnému štátu Vanuatu sa blíži tropická cyklóna piateho stupňa

PORT VILA - Tropická cyklóna Pam, jedna z najsilnejších, ktoré za mnohé roky zaznamenali v oblasti južného Pacifiku, sa blíži k ostrovnému štátu Vanuatu. Oznámila to dnes stanica CNN, citujúc miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Cyklóna s piatym stupňom intenzity prináša vietor s rýchlosťou 260 kilometrov za hodinu. Úrady vydali varovanie pred prívalovými dažďami, záplavami a zosuvmi pôdy. Meteorológovia varovali pred deštruktívnym vetrom a rozbúreným morom.
     

Očakáva sa, že búrka v priebehu nasledovných 12-24 hodín zosilnie. Pohybuje sa južným smerom, pričom cez hlavné mesto Port Vila by mala prejsť dnes večer miestneho času. Zoslabnúť má po tom, ako opustí oblasť vanuatského súostrovia.
     

Krajina pozostáva z 83 malých ostrovov so slabou infraštruktúrou a málo odolnými stavbami. "Najpevnejšími budovami sú tam betónové kostoly. Ťažko nájsť iné stavby, ktoré by odolali búrke piateho stupňa," tvrdí humanitárna organizácia CARE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies