K ideálnej hmotnosti vám pomôže táto maličkosť!

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 12:20 • 2 min
K ideálnej hmotnosti vám pomôže táto maličkosť!

Rozhodli ste sa, že do leta zhodíte nejaké to kilečko, ktoré vám pribudlo počas zimy, no akosi sa vám nedarí? Koľko hodín denne spávate?

slovakia

left justify in out

Leto je už za rohom, hoci to momentálne tak nevyzerá. A preto určite už nejeden z nás pomyslel na to, že sa blíži čas kúpalísk, letných dovoleniek a plaviek. Počas zimy sa na nás ale mohli nabaliť nejaké kilogramy, s ktorými sa už niekoľko týždňov intenzívne pokúšame „vybabrať“. Nedarí sa? Možno je problém práve tu!

 

V súvislosti s redukciou hmotnosti sa obvykle hovorí o pohybe a vyváženej strave. Samozrejme, toto sú dva najpodstatnejšie faktory, ktoré na správne fungovanie nášho metabolizmu majú vplyv. Avšak nie sú jediné, významne nás totiž ovplyvňuje aj to, koľko hodín spánku si denne doprajeme.

 

img

 

Hoci veta „keď chceš schudnúť, musíš viac spať“ by mohla na prvý pohľad znieť bizarne, istá logika sa za tým predsa len skrýva. Potvrdili to aj vedci z Británie, ktorí na skupine dobrovoľníkov realizovali svoj výskum. Ukázalo sa, že tí, čo spali v priemere o hodinu a pol dlhšie ako obvykle, mali v priebehu dňa menšiu chuť na sacharidy a iné nezdravé jedlá.

 

Prirodzene. Pokiaľ svojmu telu nedoprajeme dostatočný odpočinok, nemá energiu na to, aby fungovalo tak, ako to od neho vyžadujeme. Ak má podávať v práci či škole denne psychický alebo fyzický výdaj, energiu na to odniekiaľ zobrať musí. A preto do mozgu vyšle signál „mám chuť na niečo sladké“. Organizmus vie, že sacharidy mu dodajú ďalšiu energiu na fungovanie, no zároveň to má neblahý vplyv na telesnú hmotnosť, ktorá rastie, lebo nadmerné množstvo cukrov sa premieňa na tuk.

 

Ľudia, ktorí si dopriali viac spánku a tak svojmu organizmu dali šancu na prirodzenú regeneráciu a načerpanie novej sily, nemali v priebehu dňa takú potrebu jesť nezdravo a dobiehať energetický deficit nevhodnou stravou. Suma sumárum - viac spánku, menej nezdravého jedla.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona