K džihádistom sa pripojilo až 200 mladých moslimov z Kosova

NETKY.SK • 8 Október 2014, 14:51 • 2 min
K džihádistom sa pripojilo až 200 mladých moslimov z Kosova

LONDÝN - Zhruba 200 mladých moslimov z Kosova odišlo do Sýrie a Iraku, aby obetovali svoje životy v boji po boku džihádistov, uviedla na svojej webovej stránke spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

"Môj brat mal dobrý život. Mal peniaze. Nemal mercedes, ale mal opel, boli sme šťastná rodina. Nemôžem pochopiť, prečo to urobil," uviedla Arijeta, sestra kosovského Albánca Blerima Hetu, ktorý vlani v auguste bez slova odišiel z Kosova a vo veku 24 rokov sa pridal k džihádistom v Sýrii.

 

Krátko po jeho odchode našla matka v jeho izbe list na rozlúčku, v ktorom uvádza, že je "na ceste, z ktorej sa viac nevráti".

 

Podobne ako mnohí ďalší obyvatelia Kosova je aj Blerimova rodina moslimská - nikdy však neboli veriaci, uvádza BBC. Blerim však v jednom okamihu začal pravidelne navštevovať mešity v celom Kosove a cestoval aj do Macedónska. 

 

Podľa slov jeho sestry sa začal stýkať s džihádistami, ktorí mu "vymyli" mozog: "Najprv ho vystrašili vecami, ktoré sa mu stanú v pekle. Potom mu povedali o pozitívnej stránke, o raji. Viem to, lebo som našla nejaké jeho poznámky," spresnila. 

 

Ako dodala, posledné tri mesiace pred svojím odchodom sa Blerim veľmi zmenil. Nechal si narásť bradu, skrátil si nohavice, ako niektorí moslimovia na Blízkom východe, a sledoval nahrávky modlitieb imámov na portáli YouTube. 

 

Prostredníctvom Skype svojej sestre povedal, že je v Sýrii a bojuje "za svoju vieru", ako aj to, že "ostatní ľudia sú zlí".

 

Keď sa spolu zhovárali poslednýkrát - 24. marca -, Blerim povedal, že len islam je správna vec a "možno dnes alebo zajtra stretnem Alaha". Deň po tomto rozhovore sa kosovský Albánec vyhodil do vzduchu, pričom usmrtil 52 Iračanov.

 

Medializovaný bol aj prípad osemročného Eriona Abaziho z Kosova, ktorého otec začiatkom júla vzal na výlet po kosovských vrchoch - v skutočnosti ho však cez Albánsko a Turecko odviedol do Sýrie, do tábora na výcvik samovražedných atentátnikov. Rodina chlapca je stále v šoku a s dieťaťom je len v sporadickom kontakte.

 

Na sociálnych sieťach sa objavili jeho fotografie so zdvihnutým ukazovákom - čo je znak extrémistickej organizácie Islamský štát - pred čiernou vlajkou džihádistov. 

 

V Kosove je kvôli spojeniu s islamským extrémizmom vo väzbe okolo 70 ľudí, dodáva BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies