K brehom Juhoafrickej republiky privlečú ľadovec: Akú situáciu tým chcú odborníci vyriešiť?

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 15:00 • 2 min
K brehom Juhoafrickej republiky privlečú ľadovec: Akú situáciu tým chcú odborníci vyriešiť?

Juhoafrická republika má vážny problém, vyriešiť ho chcú ľadovcom.

slovakia

left justify in out

Kapské mesto, centrum južnej Afriky, dlhodobo sužujú veľké suchá. Už viac ako tri roky tu vôbec nepršalo. Táto situácia sa podpisuje na postupnom vysychaní všetkých vodných zdrojov, s čím má obyvateľstvo veľké problémy. Kvôli tomuto nedostatku sú v mnohých ohľadoch obmedzovaní, pitnú vodu majú doslova na prídel, pričom museli obmedziť sprchovanie a recyklovať vodu z toaliet a záhrad. Spracovávanie morskej vody  je veľmi nákladné  aj časovo náročné, preto sa táto situácia zdala byť beznádejná. Až kým Nick Sloane neprišiel s nekonvenčným nápadom.

 

Sloane je na celom svete známy ako muž, ktorý odtiahol stroskotanú loď Costa Conccordia. Odťahovaniu zostal verný aj pri svojom ďalšom projekte, v tomto prípade to však bude ľadovec. Vymyslel totiž metódu, ako k brehom Juhoafrickej republiky premiestniť kryhu, z ktorej bude môcť obyvateľstvo čerpať chýbajúcu vodu.

 

Svoj nápad predloží investorom koncom mája. Jeho víziou je obaliť veľký ľadovec špeciálnym materiálom, ktorý by zabránil topeniu aj odparovaniu a takto ho pomocou tankerov presunúť k Benguelskému prúdu, ktorý sa o ostatné postará sám a v priebehu troch mesiacov ho „dovezie“ k pobrežiu JAR. Následne by sa mal postupne zbrusovať, čím by vznikal kašovitý ľad a z neho voda.

 

Podľa Sloaneových výpočtov by kryha zabezpečila 150 miliónov litrov vody denne počas obdobia jedného roka, čím by sa zabezpečilo 30 percent spotreby Kapského mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies