Južná Kórea investuje 7 miliárd dolárov do AI v snahe udržať si náskok v čipoch

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 19:30 • 2 min
Južná Kórea investuje 7 miliárd dolárov do AI v snahe udržať si náskok v čipoch

SOUL - Juhokórejský prezident Yoon Suk Yeol v utorok povedal, že jeho krajina do roku 2027 investuje 9,4 bilióna wonov (6,94 miliardy dolárov) do umelej inteligencie v rámci úsilia udržať si vedúcu svetovú pozíciu v oblasti špičkových polovodičových čipov.

slovakia

left justify in out

Oznámenie, ktoré zahŕňa aj samostatný fond vo výške 1,4 bilióna wonov na podporu polovodičových firiem s umelou inteligenciou, prichádza v čase, keď sa Južná Kórea snaží držať krok s krajinami ako Spojené štáty, Čína a Japonsko, ktoré tiež poskytujú masívnu politickú podporu na posilnenie dodávateľských reťazcov polovodičov na svojich vlastný trávnik.

Polovodiče sú kľúčovým základom exportne orientovanej ekonomiky Južnej Kórey. V marci dosiahol vývoz čipov najvyššiu hodnotu za 21 mesiacov na úrovni 11,7 miliardy USD, čo je takmer pätina celkového vývozu dodaného štvrtou najväčšou ázijskou ekonomikou.

"Súčasná konkurencia v oblasti polovodičov je priemyselnou vojnou a totálnou vojnou medzi národmi," povedal Yoon v utorok na stretnutí politikov a vedúcich predstaviteľov čipového priemyslu.

Vyčlenením investícií a fondu plánuje Južná Kórea výrazne rozšíriť výskum a vývoj čipov AI, ako sú jednotky umelého neurónového spracovania (NPU) a pamäťové čipy s veľkou šírkou pásma novej generácie, uviedla vláda vo vyhlásení.

Juhokórejské úrady budú tiež podporovať vývoj umelej všeobecnej inteligencie (AGI) a bezpečnostných technológií novej generácie, ktoré idú nad rámec existujúcich modelov.

Yoon si stanovil cieľ, aby sa Južná Kórea stala jednou z troch najlepších krajín v technológii AI vrátane čipov a aby do roku 2030 získala 10 % alebo viac podielu na globálnom trhu systémových polovodičov.

„Tak ako sme za posledných 30 rokov dominovali svetu pamäťovými čipmi, v nasledujúcich 30 rokoch napíšeme nový polovodičový mýtus s čipmi AI,“ povedal Yoon.

Yoon tiež poznamenal, že vplyv nedávneho zemetrasenia na Taiwane, svetovom lídrovi v oblasti polovodičov, na juhokórejské spoločnosti bol zatiaľ obmedzený, ale v prípade neistôt si nariadil dôkladnú prípravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN / Reuters, Foto: techovedas
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies