Juventus ovládla radosť, Buffon venoval titul aj bývalým spoluhráčom

NETKY.SK • 7 Máj 2012, 11:18 • 2 min
Juventus ovládla radosť, Buffon venoval titul aj bývalým spoluhráčom

Juventus ovládla radosť, Buffon venoval titul aj bývalým spoluhráčom - Futbal Po rokoch agónie a hanby sa mohli opäť spoločne tešiť. Futbalisti Juventusu Turín získali v nedeľňajšom predposlednom kole Serie A v poradí 28.

slovakia

left justify in out

img

Po rokoch agónie a hanby sa mohli opäť spoločne tešiť. Futbalisti Juventusu Turín získali v nedeľňajšom predposlednom kole Serie A v poradí 28. titul a s fanúšikmi oslavovali do skorých ranných hodín.

Priaznivci "starej dámy" zaplnili ulice a námestia v celom Taliansku, pričom početná skupina fanúšikov privítala svojich hrdinov na turínskom letisku po ich návrate z Terstu, kde si víťazstvom 2:0 nad Cagliari v predstihu zabezpečili zisk majstrovského titulu. Už dosluhujúci úradujúci majster AC Miláno v strede minulého týždňa znížil náskok Juventusu na jediný bod, prehrou 2:4 v mestskom derby s Interom však definitívne stratil šancu na obhajobu prvenstva. Juve spečatilo titul paradoxne na štadióne nesúcom meno Nerea Rocca, legendárneho trénera milánskeho rivala zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia, ktorý sa narodil a zomrel v Terste.

Radosť fanúšikov v uliciach pomohla zabudnúť na frustráciu z uplynulých deviatich rokov, počas ktorých Juventus v dôsledku korupčného škandálu prišiel o dva tituly a súd navyše klub preradil do druhej ligy. V prípade neodobratia titulov by mal Juventus na svojom konte už 30 prvenstiev a hráčom by na dresy pribudla tretia hviezda - každá znamená zisk 10 titulov. "Ihrisko povedalo, že Juve má 30 titulov a ja 5. Dekorovali ma troma, tým to hasne. Po víťazstve na MS 2006 zažívam najväčšiu radosť," uviedol pre Sky TV brankár Gianluigi Buffon, ktorý kiksom v stredajšom zápase s Lecce (1:1) zavinil stratu dvoch bodov a priblíženie sa AC "na dostrel". "Od stredy do soboty to boli najhoršie tri dni môjho futbalového života. Titul venujem rodine, ale tiež kapitánovi Alessandrovi Del Pierovi a bývalým spoluhráčom Maurovi Camoranesimu, Davidovi Trezeguetovi či Pavlovi Nedvědovi, jednoducho všetkým tým, ktorí v roku 2006 nezutekali a hrali Seriu B," dodal.

Tridsaťsedemročný Del Piero, ktorý zrejme po 19 sezónach, 700 zápasoch a 289 góloch opustí klub, si taktiež zaspomínal na obdobie v druhej najvyššej talianskej súťaži, no svoje myšlienky už smeroval k druhému vrcholu sezóny. Tým bude finále Talianskeho pohára, ktoré Juventus odohrá proti SSC Neapol 20. mája. "V priebehu dvoch týždňov nás čaká ďalší zápas, ktorý chceme vyhrať. Teraz sa môžem len usmievať, na riešenie ďalších vecí ešte bude čas," vyhlásil.

Azda najväčším hrdinom bol pre mnohých muž z lavičky, tréner a bývalý stredopoliar Juventusu Antonio Conte, ktorý prevzal kormidlo vlani v júli po sérii nevydarených sezón. "Conte je svetová jednotka," napísal na titulke denník la Repubblica, zatiaľ čo bývalý hviezdny útočník a čestný prezident klubu Giampiero Boniperti v turínskej La Stampa napísal, že Conte "dokázal stmeliť kolektív a na mužstvo preniesol svoj výnimočný entuziazmus, odhodlanie a vôľu po víťazstvách, ktoré ho zdobili počas jeho hráčskej kariéry".

Conte získal s Juventusom v rokoch 1991 - 2004 ako aktívny hráč päť ligových titulov, ku ktorým pridal jedno prvenstvo v Lige majstrov. Ako tréner priviedol do najvyššej súťaže mužstvá Bari a Sieny. "Je to môj prvý titul v pozícii trénera a všetci sme šťastní, že sme ním zakončili túto výnimočnú sezónu. Zaslúžili sa oň chlapci, ktorým pomohli fanúšikovia vierou v ich schopnosti. Porazeným patrí česť, Miláno bolo veľmi silným súperom. O to väčšiu dôležitosť má tento úspech. Veľmi si želám, aby sme sezónu ukončili bez prehry, bola by to historická udalosť," vyhlásil.

Juventus sa v nedeľu stretne v poslednom 38. kole s Atalantou a môže sa stať prvým tímom od rozšírenia súťaže v roku 2004 na 20 účastníkov, ktorý v sezóne nezažil ani jednu prehru. V 90-tych rokoch sa to podarilo AC vo formáte s 18 klubmi a Perugii v rámci 16-člennej súťaže. Defenzíva Juve inkasovala v doterajších dueloch len 19 gólov, kontá súperov naopak zaťažilo až 18 rôznych hráčov celkovo 65 gólmi. Podľa hráčov mal výrazný podiel na ich úspechu aj nový štadión s kapacitou 41.000 divákov, ktorý otvoril svoje brány na začiatku tejto sezóny. "Po predstavení nášho nového stánku som povedal, že získame titul. V auguste som to povedal aj na reprezentačnom zraze, pričom niektorí chlapci z Milána sa na mne smiali," dodal Buffon.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies