Justine Dufourová-Lapointeová vybojovala prvé zlato pre Kanadu

NETKY.SK • 9 Február 2014, 09:52 • 2 min
Justine Dufourová-Lapointeová vybojovala prvé zlato pre Kanadu

ROZA CHUTOR - Devätnásťročná Justine Dufourová-Lapointeová vybojovala vo finále akrobatického zjazdu prvé zlato pre Kanadu.

slovakia

left justify in out

Kanadská reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Justine Dufourová-Lapointeová získala na ZOH zlatú medailu v zjazde.

V sobotňajšom finále disciplíny v Extrémnom parku Roza Chutor zvíťazila pred sestrou Chloé Dufourovou-Lapointeovou, bronz si vyjazdila Hannah Kearneyová z USA.

Devätnásťročná Justine Dufourová-Lapointeová triumfovala v sobotňajšom superfinále, keď za precíznu jazdu získala 22,44 b a pre krajinu javorového listu tak vybojovala prvý olympijský titul v Soči. Jej o tri roky staršia sestra zaostala o 0,78 b. Najväčšia favoritka na zlato a obhajkyňa titulu z Vancouveru Hannah Kearneyová (21,49) sa po chybe na prvom skoku musela uspokojiť s bronzovou medailou.

"Moja jazda viac pripomínala boj než prezentáciu všetkých schopností. Mám pocit, že som premárnila jednu veľkú šancu," citovala Američanku agentúra AP.

Justine a Chloé Dufourové-Lapointeové sa stali iba treťou sesterskou dvojicou, ktorá získala zlato a striebro v rovnakej súťaži na ZOH. Pred nimi sa to podarilo Christine a Marielle Goitschelovým z Francúzska v roku 1964 a Doris a Angelike Neunerovej z Rakúska v roku 1992.

"Dlho sme o tomto dvojitom triumfe snívali. Sen sa nám teraz splnil. Lepšie sa to nemohlo skončiť," nadchýnal sa otec kanadských sestier Yves Dufour-Lapointe.

Tretia zo sesterskej zostavy Maxime Dufourová-Lapointeová skončila svoje vystúpenie v druhom kole, pred bránami superfinále.

Češka Nikola Sudová vyhrala síce prvú finalovú jazdu, no z druhého kola do užšieho finále takisto nepostúpila. Vytúženej medaily sa tak nedočkala, jej najlepším olympijským výsledkom zostane šieste miesto z Turína 2006. "Tá druhá finálová jazda sa mi nevydarila. Išla som hop alebo trop a nevyšlo to," vyjadrila sa Sudová pre české médiá.

Veľké sklamanie cítila aj 34-ročná Aiko Uemurová, japonskej veteránke, ktorá sa predstavila na piatej olympiáde v rade, tesne ušlo pódiové umiestnenie. Skončila na štvrtej priečke (20,66), rovnako ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies