Juncker: Rozhodnutie vlády je čierny utorok pre rumunskú demokraciu a právny štát

NETKY.SK • 1 Február 2017, 14:02 • 2 min
Juncker: Rozhodnutie vlády je čierny utorok pre rumunskú demokraciu a právny štát

BRUSEL - Boj proti korupcii musí napredovať, a nie byť brzdený. Týmito slovami zareagovali dnes v spoločnom vyhlásení predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a prvý podpredseda Frans Timmermans na politický vývoj v Rumunsku, kde vyvolali vlnu pouličných demonštrácií opatrenia novej ľavicovej vlády, dekriminalizujúce určitý stupeň korupcie.

slovakia

left justify in out

Koaličná vláda rumunských sociálnych demokratov (PSD) a demokratických liberálov (ALDE) prijala v utorok v neskorých nočných hodinách nariadenie, ktoré s okamžitou platnosťou dekriminalizuje určité zneužívanie právomocí politikov. Podľa nového nariadenia pôjde teraz politik do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 200.000 lei (44.440 eur).

 

Rumunská opozícia, občianska spoločnosť, ale aj prezident Klaus Iohannis tento vládny výnos okamžite skritizovali, lebo skorumpovaným politikom v určitých prípadoch umožňuje úplne uniknúť trestu - ak napríklad k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

 

Rozhodnutie vlády pod vedením premiéra Sorina Grindeana, ktoré viedlo k zmenám v trestnom zákonníku a zákone o amnestiách a udeľovaní milosti, označil Iohannis za "čierny utorok pre rumunskú demokraciu a právny štát". Počínanie Grindeanovho kabinetu, ktorý si bol vedomý nepopulárnosti tohto opatrenia, vyvolalo rozsiahle pouličné demonštrácie po celej krajine.

Na situáciu v Rumunsku zareagoval aj šéf exekutívy EÚ, podľa ktorého Brusel veľmi pozorne sleduje vývoj udalostí v tejto krajine.

 

"Boj proti korupcii musí napredovať, a nesmie byť brzdený. Sledujeme najnovší vývoj v Rumunsku s veľkým znepokojením," oznámil Juncker. Predseda EK zároveň poukázal na potrebu nezvratnosti doterajšieho pokroku, ktorý Rumunsko dosiahlo v boji proti korupcii a ktorý bol ocenený minulý týždeň v rámci tzv. Mechanizmu spolupráce a overovania. Ide o mechanizmus, prostredníctvom ktorého EÚ monitoruje v Rumunsku a Bulharsku pokrok reforiem v oblasti justície.

 

Juncker a Timmermans upozornili rumunskú vládu, že EK dôkladne preskúma vládne výnosy týkajúce sa zmien v trestnom zákonníku a zákone o amnestiách a udeľovaní milosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies