Juncker do konca júla oznámi, akú agendu prideli novému britskému komisárovi

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 17:16 • 2 min
Juncker do konca júla oznámi, akú agendu prideli novému britskému komisárovi

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker rozhodol dnes o tom, že vymenuje britského diplomata Juliana Kinga za budúceho člena exekutívy EÚ. King by mal v eurokomisii nahradiť Jonathana Hilla, ktorý sa vzdal svojej funkcie dva dni po britskom referende o vystúpení krajiny z EÚ.

slovakia

left justify in out

Juncker dnes osobne "vypočúval" Kinga, pričom mal možnosť preveriť jeho odbornú spôsobilosť a pripravenosť stať sa členom EK. Hovorca EK Margaritis Schinas po tomto stretnutí oznámil, že Juncker najneskôr do konca mesiaca pridelí novému britskému eurokomisárovi príslušné portfólio.

 

Britský premiér David Cameron minulý týždeň v piatok navrhol, aby 51-ročný King, súčasný veľvyslanec Spojeného kráľovstva vo Francúzsku, obsadil uvoľnené miesto po Hillovi, ktorý bol komisárom pre otázky finančných služieb a trhu. Juncker však už po Hillovej rezignácii naznačil, že nový britský eurokomisár, až do momentu vystúpenia Británie z EÚ, bude mať iné, menej významné portfólio. Podľa niektorých diplomatických zdrojov Cameron presadzuje, aby mal King na starosti environmentálny rezort.

 

Schinas dnes pred novinármi uviedol, že Juncker na základe dnešného rozhovoru s Kingom a na základe jeho životopisu uvažuje o pridelení možného portfólia a svoje rozhodnutie oznámi do konca tohto mesiaca.

 

Po pridelení portfólia bude musieť King predstúpiť na vypočutie aj pred poslancov Európskeho parlamentu, ktorí sa zamerajú na jemu pridelenú agendu a na otázky spojené s fungovaním EÚ. K híringu v europarlamente však nedôjde skôr ako koncom augusta, keď sa europoslanci vrátia z prázdnin. Hillovu agendu z poverenia Junckera prevzal podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies