Juhokórejský premiér odmietol predĺžiť mandát komisie vyšetrujúcej prezidentku

NETKY.SK • 27 Február 2017, 12:38 • 2 min
Juhokórejský premiér odmietol predĺžiť mandát komisie vyšetrujúcej prezidentku

SOUL - Juhokórejský premiér Hwang Kjo-an, ktorý dočasne zastáva aj funkciu prezidenta krajiny, dnes odmietol predĺžiť mandát špeciálnemu tímu prokurátorov vyšetrujúcich škandál súvisiaci so zosadenou prezidentkou Pak Kun-hje.

slovakia

left justify in out

Ako informovala televízia YTN, príslušné rozhodnutie bolo prijaté deň pred vypršaním zákonom stanoveného 70-dňového mandátu pre prokurátorov a 11 dní po tom, ako o predĺženie lehoty požiadal vedúci ich tímu. Televízia spresnila, že Hwang mal právo predĺžiť mandát komisie o ďalších 30 dní.

 

Juhokórejská opozícia v reakcii obvinila Hwanga zo zaujatosti a žiada aj jeho impeachment. Podľa agentúry Jonhap líderka hlavnej opozičnej strany označila Hwangovo rozhodnutie "za najhoršie v dejinách krajiny".

 

Hwang svojím rozhodnutím potvrdil očakávania miestnych politických pozorovateľov, ktorí ho považujú za "príliš oddaného" dočasne zosadenej prezidentke. Pozorovatelia tiež upozorňujú, že Hwang chce kandidovať na post prezidenta za konzervatívny blok, ktorého predstavitelia sa nechali viackrát počuť, že podľa nich je vyšetrovanie voči Pak Kun-hje zaujaté.

 

Parlament odhlasoval vlani 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny, pričom Pak Kun-hje dôverníčke protizákonne dovolila z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

 

Následne bola vytvorená osobitná vyšetrovacia komisia, ktorej úlohou bolo prešetriť podrobnosti prípadu. Komisia mala mandát na 70 dní s možným predĺžením o ďalších 30 dní.

 

V súlade s juhokórejskými zákonmi musí impeachment prezidenta - návrh zbaviť ho úradu - potvrdiť alebo odmietnuť ústavný súd. Ten sa na svojom záverečnom vypočúvacom dni zišiel práve dnes.

 

O tom, či prezidentka bude musieť natrvalo odísť z funkcie, alebo sa vráti do svojho úradu, musí ústavný súd rozhodnúť do šiestich mesiacov. Podľa niektorých zdrojov svoj verdikt má súd oznámiť údajne už v polovici marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies