Juhokórejskí vojaci zastrelili muža, ktorý chcel preplávať do Severnej Kórey

NETKY.SK • 16 September 2013, 13:37 • 2 min
Juhokórejskí vojaci zastrelili muža, ktorý chcel preplávať do Severnej Kórey

SOUL - Juhokórejskí vojaci dnes smrteľne postrelili muža, ktorý sa pokúsil preplávať cez hraničnú rieku do Severnej Kórey. Podľa vyjadrenia ministerstva obrany muž oblečený v civile ignoroval varovania pohraničnej stráže, aby sa vrátil na Juh. Keď skočil do rieky, vystrelili naňho, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Totožnosť zastreleného nie je známa. Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap citovala vojenského predstaviteľa, ktorý povedal, že streľba bola oprávnená, keďže muž mohol byť severokórejským vojakom. Juhokórejčania sa v minulosti už pokúsili ujsť do chudobnej, autoritárskej komunistickej Kórey, ale tieto pokusy sú vzácne. Častejšie sú pokusy o prekročenie hraníc smerom zo Severnej Kórey.

Na oboch stranách silno vyzbrojenej hranice medzi oboma kórejskými štátmi žijú rozdelené rodiny, ktoré sa v niektorých prípadoch nestretli po celé desaťročia. Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojne, pretože Kórejská vojna (1950-53) sa skončila iba prímerím. 

Juhokórejčania, ktorí chcú navštíviť príbuzných na Severe, zvyčajne cestujú cez Čínu. V Číne sa údajne nachádzajú desiatky tisíc severokórejských utečencov, ktorí by sa radi dostali do Južnej Kórey. Asi 25 tisícom z nich sa to podarilo, uvádza agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies