Juh USA prekvapil chlad, tri štáty vyhlásili výnimočný stav

NETKY.SK • 29 Január 2014, 14:56 • 2 min
Juh USA prekvapil chlad, tri štáty vyhlásili výnimočný stav

DALLAS - Tri americké štáty Louisiana, Mississippi a Severná Karolína v utorok vyhlásili núdzový stav v reakcii na nečakane chladné počasie spojené so snežením.

slovakia

left justify in out

Silné sneženie a teploty pod bodom mrazu spôsobili množstvo dopravných nehôd a uzavretie škôl, úradných budov ako aj medzinárodného letiska Luisa Armstronga v New Orleanse. Pre arktický vzduch prichádzajúci zo severných oblastí USA úrady vyzvali motoristov, aby nevychádzali na zľadovatené cesty.

Počasie s teplotami pod bodom mrazu je pre obyvateľov južných štátov nezvyčajné, keďže sa objavuje raz za približne desať rokov. Jeho dôsledkom bolo už zrušenie alebo meškanie tisícov letov. V Alabame si hromadná nehoda na zľadovatenej ceste vyžiadala dva ľudské životy. Problémy má aj Texas. Austinská polícia hlásila desiatky nehôd spôsobených ľadom na cestách. 

USA ešte začiatkom roka zasiahol arktický front a s ním spojené kruté mínusové teploty, ktoré postihli veľkú časť územia USA. Mrazivé počasie sa v utorok rozšírilo zo stredozápadu aj do východných a južných častí krajiny a spôsobilo zrušenie tisícov letov. Mrzlo dokonca aj na Havaji a na Floride. V Minnesote zase namerali mínus 37 stupňov, v Montane mínus 52 a pod mínus 40 klesla teplota aj v Indiane, Nebraske, Ohiu, či Južnej Dakote. Vlna mrazivého počasia si vyžiadala viac ako 20 úmrtí. Ochladenie spôsobil takzvaný polárny vír, ktorému na severovýchode USA v prvých dňoch roka predchádzala snehová víchrica. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies