Jubilant Karol Čálik: Divadlo je súčasť môjho života

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 11:13 • 2 min
Jubilant Karol Čálik: Divadlo je súčasť môjho života

TRNAVA/BRATISLAVA – Herec, spevák, dlhoročný člen a umelecký šéf Divadla Nová scéna v Bratislave Karol Čálik sa v nedeľu 15. marca dožíva životného jubilea 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Jeho svojrázny komický prejav vychádzajúci zo situačnej komiky podopretej vycibrenou mimikou a gestikuláciou, svojský pohyb na javisku, zmysel pre vtip a nenapodobiteľný humor našli plné uplatnenie v rade komických i tragikomických postáv. Postavy Bernardoneho v hre František z Assisi, mäsiara Lazara Wolfa vo Fidlikantovi na streche či Jugga v Ešte jeden do partie stvárnené na bratislavskej Novej scéne sa neodmysliteľne spájajú s menom Karol Čálik. Hoci po desaťročiach strávených na divadelných doskách by sympatický herec už mohol byť na zaslúženom odpočinku, nevie bez divadla žiť. 

 

Karol Čálik sa narodil 15. marca 1945 v Trnave. Už ako poslucháč Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave účinkoval na bratislavskej Novej scéne v operete Modrá ruža a v muzikáli Hello Dolly!. Od roku 1966 bol členom najskôr činohry a od roku 1968 spevohry Novej scény, kde ho angažovali vďaka obdivuhodným speváckym schopnostiam a pozoruhodnému komickému a pohybovému talentu. Svojrázny prejav Karola Čálika so zmyslom pre vtip našiel uplatnenie v mnohých inscenáciách - od komédií, tragikomédií, operiet až po muzikály. Pamätníci nezabudnú na jeho výkony v predstaveniach ako napríklad Loď komediantov, Ťululum, Husári, Svadby z klobúka, Plné vrecká peňazí, Orfeus v podsvetí, Čardášová princezná, Cigánsky barón a mnohé ďalšie.

 

Jeho komediálne herectvo využil aj film a televízia. Debutoval v roku 1965 chlapčenskou postavou vo filme Námestie svätej Alžbety (1965). Odvtedy stvárnil mnoho postáv väčšinou zemitých, trochu tvrdohlavých chlapcov s komediálnym akcentom napríklad vo filmoch Zločin slečny Bacilpýšky (1970), Veľká noc a veľký deň (1974), Pacho, hybský zbojník (1975) či Noční jazdci (1981). Príbuzné typy vytvoril aj v televíznych filmoch A. C. Dupin zasahuje (1970) a Sváko Ragan (1976). V posledných rokoch účinkoval v populárnych televíznych seriáloch Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Kriminálka Staré mesto (2010) alebo Nesmrteľní (2010). Najaktuálnejšie môžu diváci Karola Čálika vidieť v rodinnom seriáli Búrlivé víno (2012), v rozprávke Láska na vlásku (2014) alebo v roli mafiánskeho bossa v bláznivej komédii Sluha dvoch šéfov na doskách Divadla Nová scéna.

 

Karol Čálik je ženatý, má dve dospelé deti a jedného na diaľku adoptovaného indického chlapca. Vo voľnom čase sa rád venuje hubárčeniu a poľovaniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies