Jozef Medveď ako šéf bratislavskej burzy skončil

NETKY.SK • 14 Október 2014, 15:16 • 2 min
Jozef Medveď ako šéf bratislavskej burzy skončil

BRATISLAVA - Šéf bratislavskej burzy Jozef Medveď po takmer dvoch rokoch v tejto pozícii končí. Mimoriadne valné zhromaždenie majoritne štátom vlastnenej Burzy cenných papierov v Bratislave ho totiž v utorok 14. októbra odvolalo z funkcie predsedu predstavenstva. Namiesto neho za predsedu predstavenstva určilo valné zhromaždenie Ivana Gránskeho.

slovakia

left justify in out

Šéfovi burzy a bývalému ministrovi životného prostredia nominovaného stranou Smer-SD Jozefovi Medveďovi sa zrejme stali osudné v auguste medializované informácie o obchodovaní burzy pod jeho vedením so spoločnosťou Vanys, kde bol jediným akcionárom a šéfovala jej jeho manželka. Burza si totiž mala požičať automobil práve od tejto spoločnosti za takmer 20 tis. eur. Na tento obchod upozornil poslanec parlamentu Miroslav Beblavý. 

 

Hovorkyňa Fondu národného majetku Miriam Žiaková vtedy pre denník SME uviedla, že zákazku Vanys vysúťažil podľa zákona a z právneho hľadiska teda zákon porušený nebol. Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) však hovoril, že takýto obchod za správny nepovažuje. "Nakoľko takýto postup považuje za neetický, požiadal po preverení situácie telefonicky a následne aj osobne predsedu Fondu národného majetku o predloženie návrhu na odvolanie predsedu predstavenstva Burzy cenných papierov,“ citovalo SME v auguste Žiakovú. 

 

Burza cenných papierov v Bratislave, a. s. vznikla 15. marca 1991 v súlade s rozhodnutím Ministerstva financií SR z roku 1990 a je jediným organizátorom regulovaného trhu s cennými papiermi v Slovenskej republike. Od 26. júna 2001 vykonáva svoju činnosť na základe povolenia udeleného Úradom pre finančný trh SR. Jej majoritným akcionárom je Fond národného majetku SR, menšie podiely patria aj spoločnostiam Patria Finance, Allianz-Slovenská poisťovňa a Slovenskej sporiteľni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies