Jozef Makúch nevylúčil, že by z postu guvernéra NBS mohol odísť predčasne

NETKY.SK • 17 September 2018, 07:33 • 2 min
Jozef Makúch nevylúčil, že by z postu guvernéra NBS mohol odísť predčasne

STARÝ SMOKOVEC - Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch nevylúčil, že by mohol zo svojho postu odísť skôr, ako mu vyprší funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Odmieta však medializované informácie, že by tak mohol urobiť kvôli svojmu zdraviu alebo profesionálnemu vyhoreniu. Nepotvrdil zatiaľ špekulácie, že by ho mohol nahradiť minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), i keď ho považuje za skúseného odborníka.

 

O možnej výmene na poste guvernéra sa špekuluje už niekoľko mesiacov. Viaceré zverejnené mediálne informácie však Makúch označil za vykonštruované. Okrem toho upozornil, že jeho funkčné obdobie mu skončí až v roku 2021. Ak by sa však rozhodol odísť z funkcie predčasne, prvá by o tom vedela Banková rada NBS. "Zatiaľ platí, že mám mandát do roku 2021. Keď sa niečo zmení, prvý, kto to bude vedieť, bude Banková rada NBS," skonštatoval na stretnutí s novinármi vo Vysokých Tatrách Makúch.

 

Pripustil však, že sa zamýšľa nad tým, či by ešte súčasný parlament nemal voliť nového guvernéra. Obáva sa totiž o stabilitu politického prostredia v budúcnosti. "Aby sa NBS nedostala do politických sporov, uvažujem, či nie je lepšie pre centrálnu banku, aby tam bol stabilný guvernér. To si musím ešte ujasniť. Je to moja osobná zodpovednosť voči NBS," uviedol Makúch.

 

O týchto úvahách však s nikým zatiaľ nehovoril, ani s Kažimírom. Súčasného ministra financií však považuje za skúseného odborníka. "Bol by dobrým guvernérom. Má veľké medzinárodné skúsenosti aj z Ecofinu. Je to veľká škola diplomacie. Má skúsenosť, ktorú nikto z nás nemal. To, že nerobil v centrálnej banke, nie je až taký deficit, lebo v Ecofine sa prerokúvajú všetky menové veci," myslí si Makúch.

 

Do budúcnosti Makúch zamýšľa pokračovať v pôsobení na akademickej pôde. "Na školu sa celkom teším, chcem ešte niečo odovzdať študentom," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies