Jozef Holjenčík končí vo funkcii: Vzdal sa pre škandál s energiami

NETKY.SK • 2 Február 2017, 06:30 • 2 min
Jozef Holjenčík končí vo funkcii: Vzdal sa pre škandál s energiami

BRATISLAVA - Deň pred rokovaním o zvyšovaní cien energií v parlamente sa šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík vzdal svojej funkcie. S odvolaním sa na svoj zdroj z vládnej koalície o tom dnes na svojej internetovej stránke informoval Nový Čas.

slovakia

left justify in out

Holjenčík mal skončiť po stredajšom (1.2.) rokovaní vlády. Dôvodom na jeho odchod sú predražené platby za elektrinu a plyn na začiatku roka. Premiér Robert Fico pritom tvrdil, že jeho koniec nie je na programe dňa, pripomína Nový Čas.

 

Holjenčík sa dostal pod paľbu kritiky po tom, ako domácnosti, ale aj firmy a samosprávy dostali neúmerne vysoké zálohové platby za energie. Mohlo za to zvýšenie fixných poplatkov, ktoré má ÚRSO strážiť. Predseda SNS Andrej Danko a neskôr aj podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini podľa denníka hovorili o Holjenčíkovom podľahnutí lobistickým skupinám.

 

 Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík mal dnes v úvode tretieho dňa rokovania na 12. schôdzi parlamentu vysvetliť svoje konanie vo veci zvyšovania cien energií. Jeho vystúpenie bolo naplánované na 09:00. Podľa informácií agentúry SITA však Holjenčík pred poslancami nevystúpi. Vzdal sa funkcie. O tom, že sa chystá odstúpiť, ako prvý ešte 23. januára informoval portál www.venergetike.sk. Podľa portálu v posledných dňoch už vládni politici hovorili aj o jeho nástupcovi. 


Vystúpenie Holjenčíka inicioval koaličný poslanecký klub Slovenskej národnej strany (SNS). „Chceme počuť od šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví argumenty, čo ho k tomu viedlo a prečo takýto postup tajil," uviedol poslanecký klub SNS vo vyhlásení tento týždeň. Ako uviedol predseda strany SNS Andrej Danko, jeho strana bude vždy bojovať proti zdražovaniu. „Je nemorálne, aby snahu finančníkov vyplatiť si dividendy a odmeny platili bežní ľudia. Ak si vie predseda regulačného úradu obhájiť svoje konanie a vysvetliť takýto postup, nemal by byť z jeho strany problém uviesť veci na pravú mieru a povedať občanom, ako majú ďalej postupovať," zdôraznil Danko.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies