Jozef Banáš kritizuje vyhosťovanie ruských diplomatov a chváli našu vládu za odvahu

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 17:00 • 2 min
Jozef Banáš kritizuje vyhosťovanie ruských diplomatov a chváli našu vládu za odvahu

BRATISLAVA - Súčasnú diplomatickú vojnu „Skripaľ“ okomentoval na svojej webovej stránke aj spisovateľ a bývalý politik a diplomat Jozef Banáš. Bez okolkov pochválil našu vládu, že sa nepridala k honu na čarodejnice.

slovakia

left justify in out

„Trestanie Ruska bez akýchkoľvek dôkazov, že sa na pokuse o vraždu agenta Skripaľa a jeho dcéry podieľalo, považujem za zámer, ktorý je postavený len na výmysloch a konšpiračných úvahách Britov, prípadne tých, ktorí na nich robia nátlak,“ myslí si najprekladanejší slovenský spisovateľ.


Tvrdí, že  nielen táto, ale celý rad ďalších protiruských aktivít majú za cieľ znemožniť konanie majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku a trvalo túto krajinu dehonestovať.

 

„V prípade začatých pretekov vo  vyhosťovaní ruských diplomatov sa obnažil šokujúci fakt. Všetci pretekajúci na čele so štartérom súťaže – Veľkou Britániou, otvorene hovoria, že na zavraždenie bývalého ruského špióna Ruskom nie sú dôkazy, a napriek tomu vyhosťujú. Rovnako ako nie sú dôkazy na zastrelenie stovky ľudí na Majdane, a bez mihnutia oka tieto vraždy prisúdili promoskovskému Janukovičovi,“ vysvetľuje Banáš na stránke jozefbanas.sk.

 

Upozorňuje, že rovnako nie sú dôkazy, že malajzijské lietadlo zostrelilo v júli 2014 Rusko, a predsa pretekári v rusofóbii okamžite ukázali prst na Moskvu.

 

„Príznačné je, že do prvých radov bojovníkov za konšpiráciu, pretože označenie Ruska ako vraha Skripaľa bez dôkazov, je konšpirácia ako vyšitá, sa stavajú naši úžasní „antikonšpirátori“. Konšpirácia je totiž tvrdenie bez dôkazov. Je to niečo čo slušný človek označí za PODVOD. Stupňovanie protiruskej hystérie niektorými novinármi a politikmi má jasný cieľ – diskreditovať Rusko pred majstrovstvami sveta vo futbale, aby ich potom mohli v mene lži bojkotovať. Propagačný dosah MS vo futbale je mnohonásobne účinnejší ako olympijských hier. Mediálna a politická príprava v čase mieru, sa rovná príprave delostreleckej v čase vojny. Po nej už nasleduje ostrý útok hlavných síl. Bodaj by som sa mýlil...“ uvažuje Jozef Banáš.

 

Dôkazom toho, že ani zvyčajným európskym poskokom sa do britsko - americkej neslušnej hry veľmi nechce, sú podľa neho počty vyhostených diplomatov.

 

„V diplomacii je totiž niekedy viac zaujímavé to, čo sa nekoná, ako to, čo sa koná. Nezvyčajne nízke počty vyhostených Rusov v jednotlivých krajinách (okrem prihorlivých USA, Británie a Ukrajiny) sú jasným dôkazom nevôle európskych lídrov. Pokiaľ Nemecko, kde sú stovky ruských diplomatov, vyhostilo iba štyroch, je to prejav vzdoru. Podľa nemeckého „kľúča“, keď osemdesiattri miliónová krajina vyhostila štyroch, päť celých tri miliónové Slovensko by malo vyhostiť 0,255 diplomata. 0,255 sa zaokrúhľuje k nule, takže sme dodržali nemecký kľúč!“ chváli Banáš našu diplomaciu.

 

Po dlhom čase tak zažil maličký okamih nášho štátneho sebavedomia. „Bolo to vo chvíli, keď poslanec Fico a predseda NR SR Danko v mene koaličnej rady oznámili, že sa k odvolávaniu ruských diplomatov nepridáme. Páni, tlieskam vám. Mám pocit, že rozhodnutie odmietnuť pridať sa ku konšpirátorom, vojde do histórie. Ak vláda dokáže odolať tlaku vlastného prezidenta, bude to okamih, keď si nás slušný svet a najmä slušní Američania konečne začnú vážiť,“ píše populárny spisovateľ. 

 

Čo je podľa neho na odpore proti rozhodnutiu nevyhosťovať najúžasnejšie, je odhalenie pravej tváre slovenských „antikonšpirátorov“.

 

„Pokiaľ im ide o presadenie ich záujmov, hodí sa im aj jasná lož a konšpirácia, pretože šírenie nepotvrdených informácií typu že Rusi manipulovali voľby v Taliansku, či referendum v Katalánsku sú jasnými konšpiráciami. Je škandalózne, že sa u nás nájdu ľudia vyzývajú k solidarite s klamármi. Pokiaľ si dobre pamätám, v novembri 1989 sme na námestiach štrngali za slobodu a nie za výmenu diktátu sovietskeho diktátom americko – nemecko - bruselským. Je dobré, že si november 1989 a jeho zmysel trvalo pripomíname. Je dobre, že si prezident pripomenul sviečkovú manifestáciu, ktorá bola bojom za pravdu. Držím prezidentovi palce v jeho boji za pravdu a chcem veriť, že rozozná rozdiel medzi pravdou a konšpiráciou,“ uzatvára Jozef Banáš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies