Jordánsko a Irak otvorili po dvoch rokoch jediný priechod na spoločnej hranici

NETKY.SK • 30 August 2017, 17:47 • 2 min
Jordánsko a Irak otvorili po dvoch rokoch jediný priechod na spoločnej hranici

BAGDAD - Jordánsko a Irak dnes slávnostne otvorili po dvoch rokoch jediný priechod na ich spoločnej hranici. Na ceremónii sa zúčastnili ministri vnútra oboch štátov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP ide o krok smerom k stabilizácii tejto oblasti zničenej extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), ktorý zároveň umožní obnoviť tamojšiu obchodnú trasu. Irak priechod uzavrel v roku 2015 po tom, ako IS ovládol veľké časti jeho územia vrátane provincie Anbár. Militantov však odtiaľ postupne vytlačili iracké sily podporované Spojenými štátmi.

 

Irackí predstavitelia vrátane guvernéra Anbáru Muhammada Halbúsího dnes uviedli, že nákladné autá môžu priechod teoreticky začať používať už vo štvrtok. Iracké sily budú podľa nich cestu strážiť až do irackého hlavného mesta Bagdad.

 

Guvernér Anbáru však v tejto súvislosti priznal, že dohoda so súkromnou medzinárodnou spoločnosťou Olive Group, ktorá má dohliadnuť na bezpečnosť a modernizáciu tejto cesty, ešte nebola dokončená. Hraničný priechod, ktorý je v Iraku známy ako Turajbíl, leží na zhruba 900-kilometrovej obchodnej ceste spájajúcej jordánske hlavné mesto Ammán s irackým Bagdadom. Od jeho uzavretia poklesol vývoz Jordánska do Iraku o približne dve tretiny. Predtým predstavovali príjmy z exportu zhruba 1,17 miliardy eur ročne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies