Jordánci vyšli masovo do ulíc, odsúdili zavraždenie pilota Islamským štátom

NETKY.SK • 6 Február 2015, 14:11 • 2 min
Jordánci vyšli masovo do ulíc, odsúdili zavraždenie pilota Islamským štátom

AMMÁN - Tisíce Jordáncov vyšli dnes do ulíc hlavného mesta Ammán, aby odsúdili upálenie jordánskeho pilota Muáza Kasásbu militantmi organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie sa koná deň po tom, čo Jordánsko oznámilo, že jeho bojové lietadlá bombardovali ciele Islamského štátu v Sýrii odplatou za brutálne zavraždenie pilota Kasásbu.

 

Protestujúci pochodovali centrom Ammánu a skandovali heslo "Smrť Dáišu", pričom použili arabskú skratku pre IS. Ten v utorok 3. februára zverejnil na internete video zachytávajúce brutálne zabitie Kasásbu.

 

Jordánska kráľovná Núr sa pripojila k zhromaždeniu, ktorého účastníci niesli fotografie popraveného letca, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

Kráľ Abdalláh II. prisľúbil "neľútostnú" vojnu proti džihádistickej organizácii Islamský štát ako odplatu za zabitie zajatého pilota.

 

Jordánsky minister zahraničných vecí Násir Džúda vo štvrtok vyhlásil, že vojenská operácia jeho krajiny proti IS je "začiatkom našej odplaty". "Zvyšujeme svoj vklad - pôjdeme po nich, nech sú kdekoľvek, a so všetkým, čo máme," povedal Džúda pre americkú spravodajskú stanicu CNN. Dodal: "Toto je naša vojna."

 

Kasásbu chytil Islamský štát v decembri, keď sa jeho stíhačka zrútila v severovýchodnom sýrskom meste Rakka, bašte radikálnej organizácie IS, ktorá ovláda aj veľké územie v susednom Iraku.

 

 

 

 

Džúda informoval, že jeho krajina teraz cieli na Islamský štát v Iraku, čo predstavuje zmenu v jordánskej vojenskej stratégii, ktorá sa predtým obmedzovala na terče IS v Sýrii.

 

Jordánsko je členom koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá podniká od vlaňajšieho septembra nálety proti IS v Sýrii.

 

Kasásba, ktorý patril do vplyvného jordánskeho kmeňa, sa stal v kráľovstve po svojom zajatí celonárodným hrdinom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies