Johnsonova vízia vzťahov s EÚ je vraj nedosiahnuteľná

NETKY.SK • 16 November 2016, 15:30 • 2 min
Johnsonova vízia vzťahov s EÚ je vraj nedosiahnuteľná

LONDÝN - Vízia britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona o budúcich vzťahoch jeho krajiny s Európskou úniou je nedosiahnuteľná.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v stredu holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. Johnson "predkladá Britom možnosti, ktoré naozaj nie sú k dispozícii," povedal Johnson pre stanicu BBC. Šéf britskej diplomacie, ktorý sa pred júnovým referendom o brexite zasadzoval za odchod Británie z EÚ, pre české médiá uviedol, že Veľká Británia pravdepodobne opustí colnú úniu s európskym spoločenstvom, pričom by si ale ponechala prístup na európsky jednotný trh tovarov a služieb. Johnson "hovorí veci, ktoré sú intelektuálne nemožné, politicky nedosiahnuteľné," povedal Dijsselbloem.


Britská vláda podľa medializovaných informácií nemá komplexný plán na opustenie Európskej únie a kabinet pravdepodobne ešte pol roka nebude mať vypracovanú rokovaciu stratégiu. Vyplýva z vládneho obežníka, z ktorého citovala v utorok spravodajská televízia BBC. Dokument, ktorý získal denník Times, obsahuje varovanie, že vláda v súčasnosti pracuje na 500 projektoch súvisiacich s brexitom, na ktorých realizáciu by mohla potrebovať až 30.000 nových pracovníkov.


Z vládneho obežníka nazvaného "Aktuálny stav brexitu" zo 7. novembra ďalej vyplýva, že bude trvať ďalších šesť mesiacov, kým vláda presne stanoví, čo chce brexitom dosiahnuť a dohodne sa na jeho prioritách. Na príčine môžu byť podľa zverejneného dokumentu aj rozpory medzi ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom, ministrom povereným rokovaniami o brexite Davidom Davisom a ministrom medzinárodného obchodu Liamom Foxom na jednej strane a ministrom financií Philipom Hammondom a jeho kolegom z rezortu obchodu Gregom Clarkom na strane druhej.


Britská premiérka Theresa Mayová však napriek tomu opakovane vyhlásila, že do konca marca iniciuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne začne dva roky trvajúci proces odchodu Británie z EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies