John Kerry používa zastaralý letecký špeciál: Opäť nevzlietol, musel ísť komerčnou linkou!

NETKY.SK • 17 Október 2014, 06:28 • 2 min
John Kerry používa zastaralý letecký špeciál: Opäť nevzlietol, musel ísť komerčnou linkou!

VIEDEŇ - Spojené štáty americké môžu byť vojenská a ekonomická mocnosť sveta, ale pokiaľ ide o dopravu ich ministra zahraničných vecí po svete, začínajú vyzerať ako chudobná sirota, konštatovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Po štvrtý raz od začiatku roka a po druhý raz za uplynulé tri mesiace malo lietadlo ministra zahraničných vecí Johna Kerryho poruchu a nevzlietlo. Kerry bol nútený odletieť z Viedne domov komerčným letom, pretože jeho letecký špeciál, starnúci armádny Boeing 757, známy pod značkou C-32, zostal pre únik paliva z pomocnej nádrže vo Viedni.
      

Náhradná doprava bežným leteckým spojením, ktorú si Kerry zvolil, je preňho nepraktická. Americký minister je počas deväťhodinového letu z Viedne do Washingtonu bez prístupu k bezpečným telefónnym linkám a utajovaným údajom vo vlastnom lietadle fakticky vyradený z činnosti, informovala AP.
      

Kerry sa vracal z jadrových rokovaní s predstaviteľmi Iránu a Európskej únie a svoju smolu zľahčoval: "Ak to najhoršie, s čím sa v daný deň stretnete, je, že musíte letieť komerčným letom, váš život je veľmi dobrý," povedal svojim poradcom. Iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf sa zasmial, keď počul o Kerryho nepríjemnosti a vyhlásil: "Tak to nie sú iba naše lietadlá!" Irán pre americké sankcie nemôže modernizovať svoju flotilu boeingov, ktorá pochádza zo 70. rokov.
      

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiová zdôraznila, že minister má rozplánovaný deň na minúty a neexistuje let, počas ktorého by netelefonoval alebo neprijímal citlivé informácie národnej bezpečnosti, čo v komerčnom lete neprichádza v úvahu. Kerryho lietadlo malo problémy už v januári vo Švajčiarsku a v marci v Británii, ale podarilo sa ich vyriešiť a odletel ním, hoci s meškaním. V auguste sa však musel vrátiť do Washingtonu z Havaja komerčným letom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies