Johaugovej hrozí za užitie clostebolu 14-mesačný dištanc

NETKY.SK • 29 November 2016, 14:03 • 2 min
Johaugovej hrozí za užitie clostebolu 14-mesačný dištanc

OSLO - Nórska antidopingová agentúra požaduje pre reprezentantku v behu na lyžiach Therese Johaugovú štrnásťmesačný zákaz činnosti. Trojnásobnej olympijskej medailistke zistili v septembri v tele zakázaný steroid clostebol, elitná bežkyňa však odmietla, že by si ho zobrala vedome.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra AP, vyšetrovacia komisia antidopingovej agentúry v utorok zaslala spisy s obvinením na disciplinárnu komisiu Nórskej lyžiarskej federácie, ktorá má rozhodnúť o výške trestu. Johaugová dostala pôvodne za pozitívny dopingový test dvojmesačný dištanc. Jej suspendácia vyprší 18. decembra a počas nej sa nemôže zúčastňovať na oficiálnych tréningových kempoch.

 

Podľa jej výpovede sa mala zakázaná látka dostať do organizmu cez krém na pery, ktorý športovkyni predpísal tímový lekár. Vedomosť o užívaní nedovolenej substancie poprela. "Nie som vinná. Pýtala som sa na to doktora a povedal mi, že to nebolo na zozname zakázaných látok," uviedla Johaugová. Lekár Fredrik Bendiksen priznal pochybenie, údajne si zloženie krému prečítal len z tuby. Johaugová si mala krémom natrieť poškodené pery od slnka po augustovom tréningu s nórskym bežeckým tímom v Taliansku.

 

Zakázanú látku jej našli v moči 16. septembra, Nórska antidopingová agentúra ju o pozitívnom náleze informovala 4. októbra. Vyšetrovacia komisia tvrdí, že Johaugová sa mohla vyhnúť dopingovému previneniu, ak by si zistila informácie o látke, ktorá je jasne označená ako doping.

 

Sedemnásobná svetová šampiónka získala na ZOH 2010 vo Vancouveri zlato v štafete na 4x5 kilometrov. O štyri roky neskôr v Soči pridala do zbierky strieborný a bronzový kov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies