NATO organizuje v Európe veľké vojenské cvičenie! Dá sa očakávať reakcia Ruska?

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 16:39 • 2 min
NATO organizuje v Európe veľké vojenské cvičenie! Dá sa očakávať reakcia Ruska?

HMS QUEEN ELIZABETH - Tisícky vojakov NATO, niekoľko vojnových lodí a desiatky lietadiel sa zúčastňujú na vojenských cvičeniach od Atlantiku, cez Európu až po región Čierneho mora.

slovakia

left justify in out

Cvičenia, nazvané Steadfast Defender 21, sú orientované na simuláciu vojenskej reakcie 30-člennej organizácie na útok na niektorého z jej členov. Mali by otestovať schopnosť NATO nasadiť vojakov z Ameriky a udržať otvorené zásobovacie trasy.

 


V uplynulých rokoch už Spojené štáty a ich spojenci rozmiestnili jednotky a vybavenie v Estónsku, Litve, Lotyšsku i Poľsku s cieľom uistiť svojich členov susediacich s Ruskom (blízko sa nachádza ruská námorná základňa Kaliningrad), že im prídu na pomoc, ak na nich niekto zaútočí. Obavy v aliancii vyvolalo minulomesačné rozhodnutie Ruska vyslať tisícky vojakov k hraniciam s Ukrajinou.

 

img

Najvyšší predstavitelia NATO síce trvajú na tom, že vojenské cvičenia s účasťou asi deväťtisíc vojakov z 20 krajín nie sú namierené konkrétne proti Rusku, no orientujú sa na región Čierneho mora, kde Rusko obviňujú z blokovania lodí.

 

Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga vysielajú cvičenia dôležitú správu potenciálnym nepriateľom. "NATO je pripravené. NATO je tu, aby bránilo svojich spojencov a toto cvičenie vysiela správu o našej schopnosti presunúť veľké množstvo vojakov a vybavenia naprieč Atlantikom, naprieč Európou a tiež rozmiestniť námorné sily," povedal Stoltenberg pre agentúru The Associated Press na palube britskej lietadlovej lode HMS Queen Elizabeth pri pobreží Portugalska.

 

img

 

Američania vinia Putina 
NATO tvrdí, že jeho postoj k Rusku stojí na dvoch pilieroch - silnom vojenskom odstrašovaní a dialógu. Stretnutia na vysokej úrovni medzi historickými nepriateľmi sú však zriedkavé a európski predstavitelia trvajú na tom, že ruský prezident Vladimir Putin je čoraz autoritárskejší a čoraz viac sa vzďaľuje od Západu.

 

"Sme pripravení sadnúť si s Ruskom, pretože si myslíme, že je dôležité sa rozprávať, najmä v ťažkých časoch," uviedol Stoltenberg, no zároveň poznamenal, že problémom je skutočnosť, že Rusko zatiaľ pozitívne nereagovalo na ich pozvanie, či iniciatívu na stretnutie Rady NATO-Rusko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies